Moeten alle dierentuinen dicht? Stel uw vraag aan Dirk Draulans

21/07/17 om 10:00 - Bijgewerkt op 13/10/17 om 14:32

Hebt u een originele en relevante vraag voor bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Moeten alle dierentuinen dicht? Stel uw vraag aan Dirk Draulans

Dirk Draulans © Filip Van Roe

Mail uw naam, adres en vraag voor Dirk Draulans naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

De kogel is sinds enkele dagen door de kerk: de Olmense Zoo moet dicht. De dierentuin kan nog in beroep gaan, maar de kans op een definitieve sluiting lijkt groot. Na zeer veel klachten, onder meer over te kleine hokken (soms zonder beschutting) en slechte hygiëne, moet het familiebedrijf de deuren sluiten. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft de vergunning met onmiddellijke ingang ingetrokken.

Dierenrechtenorganisaties zoals GAIA en dierenliefhebbers zoals Chris Dusauchoit ('Die zoo is in de eerste plaats een commerciële instelling die erop gericht is zoveel mogelijk volk over de vloer te krijgen', liet hij optekenen op VRT NWS), halen opgelucht adem. Maar fans van de Olmense Zoo zijn boos. 'Maak van een mug geen olifant' was slechts één slogan tijdens het protest door ruim 400 mensen aan de ingang van de gesloten zoo.

Voor de twee grote dierentuinen in ons land, de Antwerpse Zoo en Planckendael, is er voorlopig geen vuiltje aan de lucht. Zij zijn lid van de European Association of Zoos and Aquaria, die strenge richtlijnen uitschrijft rond dierenwelzijn, veiligheid en wetenschappelijke omkadering. Maar toch lijkt één vraag prangender dan ooit: zijn dierentuinen nog wel nodig? Is het echt zinvol om wilde dieren in veel te kleine kooien op te sluiten, ter vermaak van bezoekers? Wat bijvoorbeeld te denken van het Duitse ijsbeertje Knut, dat op 4-jarige leeftijd ten onder ging aan neuroses, omdat zijn vaste begeleider overleed? Of de Deense giraf Marius die publiekelijk aan de leeuwen gevoederd werd?

Volgens voorstanders zijn dierentuinen wel nog zinvol. Bezoekers kunnen er wilde dieren in het echt zien en leren appreciëren. En er kunnen bedreigde diersoorten gered worden dankzij kweekprogramma's. Maar, zo zei GAIA-directeur Ann De Greef enkele jaren geleden op Knack.be, die kweekprogramma's zijn vooral een manier om opbrengsten te genereren want die dieren kunnen niet terug naar het wild. 'Dierentuinen zijn niet meer dan postzegelverzamelingen geworden. Ze dienen tot niets.'

Dirk Draulans is bioloog en Knack-journalist.

.

Onze partners

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info