Moet u binnenkort betalen voor het opnemen van tv-programma’s?

Het Vlaams parlement geeft de televisiezenders meer controle over het uitgesteld kijken. De oppositie vreest dat u binnenkort moet betalen wanneer u een tv-programma opneemt.

De Vlaamse meerderheidspartijen SP.A, N-VA en CD&V hebben een voorstel klaar dat de positie van de tv-zenders tegenover

de distributeurs (Telenet en Belgacom) moet versterken in de

discussie rond het uitgesteld kijken. Zo zouden de omroepen meer controle krijgen over wat de distributeurs met hun tv-signaal doen.

Groen-parlementslid Bart Caron vreest dat de kijker de dupe wordt en in de toekomst mogelijk moet betalen om uitgesteld te kijken.

‘Uitgesteld kijken is levensbedreigend voor huidige televisiemodel’

Het probleem is niet nieuw. Omdat meer en meer mensen digitaal

kijken en omdat reclameblokken steeds vaker worden doorgespoeld, lopen de tv-omroepen inkomsten mis. Christian Van Thillo, de ceo van De Persgroep (samen met Roularta eigenaar van vtm en 2BE), heeft al laten verstaan dat het uitgesteld kijken “levensbedreigend is voor het huidige televisiemodel”.

De Vlaamse meerderheidspartijen dienden een voorstel van

decreet in dat de zenders meer armslag moet geven in hun positie

tegenover de distributeurs. Nu is het zo dat de distributeurs geld

vragen voor hun digitale toestellen. De tv-zenders krijgen geen deel van die koek, ook al leveren zij wel de “content” waaruit de

distributeurs inkomsten genereren.

Omroepen zijn eigenaar van het televisieaanbod

Bedoeling van het decreetsvoorstel is dat tv-zenders eigenaar

blijven van hun lineaire omroepsignaal en zo dus meer controle krijgen over wat de distrubuteurs met dat signaal doen. “De omroepen worden voortaan als ‘eigenaar’ aangeduid in het hele televisieaanbod.

Derden mogen aan die ‘signaalintegriteit’ niet raken, door erin te knippen en plakken, door op het scherm ook andere zaken te tonen, behalve mits nadrukkelijke toestemming van de omroepen”, zegt sp.a-fractieleider Bart Van Malderen.

Groen-mediaspecialist Bart Caron trekt aan de alarmbel. “De distributeurs zullen toestemming moeten vragen voor elke

functionaliteit die ze aanbieden, bijvoorbeeld het opnemen”, zegt hij. Caron vreest dat kijkers in de toekomst zullen moeten betalen wanneer ze programma’s willen opnemen met hun digicorder of hd decoder.

“De meerderheid danst naar de pijpen van Christian Van Thillo”, aldus Caron.

Perverse effecten

Vanuit de meerderheid werd die suggestie meteen ontkracht. “Hij

trekt overhaaste en verkeerde conclusies”, aldus Van Malderen.

“Bedoeling is vooral om een aantal perverse effecten weg te werken en om tot een evenwichtige dialoog te komen tussen de distributeurs en aanbieders”, aldus Van Malderen.

Volgens de sp.a-fractieleider is dit een eerste poging “om een

antwoord te bieden aan nieuwe ontwikkelingen in de snel evoluerende wereld van de media. In functie van overleg en adviezen kan dit bijgestuurd worden. Het doel blijft wel om sterke kwaliteitsvolle Vlaamse zenders te houden en de consument een kwaliteitsvol en toegankelijk aanbod te garanderen.”

Het voorstel van decreet werd ingediend door de fractieleiders Ludwig Caluwé (CD&V), Van Malderen (sp.a) en Kris Van Dijck

(N-VA) en de voorzitter van de commissie media, Philippe De Coene (SP.A). Er wordt advies aan de Raad van State gevraagd en aan de Strategische AdviesRaad Cultuur (SARC). (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content