Moet elke school haar vrije dagen kunnen kiezen? Stel uw vraag aan Lieven Boeve

24/02/17 om 10:00 - Bijgewerkt op 24/03/17 om 11:25

Hebt u een originele en relevante vraag voor Lieven Boeve? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Moet elke school haar vrije dagen kunnen kiezen? Stel uw vraag aan Lieven Boeve

Lieven Boeve © belga

Mail uw naam, adres en vraag voor Lieven Boeve naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Dit schooljaar is nog volop bezig, en toch ging het afgelopen week al over het volgende. Over de start op vrijdag 1 september, met name. Die valt dit jaar samen met het islamitische Offerfeest. En dus vroegen enkele directeurs van katholieke scholen met een grote moslimgemeenschap of het schooljaar niet beter zou starten op 4 september. Zo mist geen enkele leerling de nieuwe start, en krijgen moslimjongeren (en hun families) de kans om hun belangrijkste feestdag zonder zorgen te vieren.

De kritiek was loeihard: 'wij' mogen ons niet laten onderwerpen door de moslims (die hadden nergens om gevraagd, maar dat terzijde). Ook minister van Onderwijs Hilde Crevits was duidelijk: het schooljaar begint zoals altijd op 1 september. Scholen die dat niet zien zitten, kunnen een facultatieve verlofdag of pedagogische studiedag inzetten. Heeft zij gelijk? Mag aan die traditie van 1 september niet getornd worden? Of zal die ene dag - een vrijdag och god - nu ook niet zoveel verschil maken? Of net zeer veel verschil, voor een grote groep in onze samenleving?

Laten we de discussie wat opentrekken: moeten scholen meer vrijheid krijgen in de verdeling van hun verlofdagen? Op sommige scholen zitten een pak meer moslims dan katholieken. Waarom houden we dan strak vast aan Pinkstermaandag en Hemelvaart, terwijl kinderen op het Suikerfeest en Islamitisch Nieuwjaar toch op school verwacht worden? Kunnen die (religieuze) vrije dagen misschien herverdeeld worden, op basis van de schoolpopulatie? Of is er nood aan meer facultatieve verlofdagen, zodat elke bevolkingsgroep meer mogelijkheden krijgt?

Ook de vakantieperiodes zijn trouwens voor discussie vatbaar. In ons land gaan we trouw allemaal op hetzelfde moment op vakantie, wat leidt tot drukte en dure tickets. Waarom die vakanties niet regionaal opsplitsen, zoals bijvoorbeeld in Nederland en Frankrijk gebeurt?

En dan is er nog één heikel punt, dat op het einde van elk schooljaar (en vlak voor Kerst) voer is voor discussie: al die vrije dagen na de examenperiode. Heel wat leerlingen hebben tot anderhalve week extra vakantie, waardoor ouders met de handen in het haar zitten. Zijn scholen niet verplicht om nuttige activiteiten te voorzien? Als extra opdracht voor de sportleerkrachten, bijvoorbeeld. Of misschien moet het schooljaar al halfweg augustus herbeginnen: dat brengt soelaas voor veel ouders én dan is zo'n vrije dag voor het Offerfeest meteen geen probleem meer.

Lieven Boeve isdirecteur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs. Eerder werkte hij als professor Theologie aan de KU Leuven.

Lees meer over:

Onze partners