Moet de e-sigaret verboden worden? Stel uw vraag aan Jan Tytgat

02/06/17 om 10:00 - Bijgewerkt op 16/06/17 om 16:23

Hebt u een originele en relevante vraag voor toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven)? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Moet de e-sigaret verboden worden? Stel uw vraag aan Jan Tytgat

© iStock

Mail uw naam, adres en vraag voor Jan Tytgat naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Bent u een van de naar schatting 130.000 Belgen die geregeld roken (of 'dampen', in vakjargon) met een e-sigaret? Of hebt u misschien kinderen in huis die verknocht zijn geraakt aan die elektronische 'vapors', zoals ze ook weleens worden genoemd? Er zijn meer dan 500 dampwinkels in Vlaanderen, en ook online vind je makkelijk e-sigaretten en e-liquids, de vulling waarmee je dampt. Die hebben de meest wonderlijke namen: van 'Chubby Gorilla Unicorn' tot 'Shifu's Kung Fu Tea', een verwijzing naar de Disneyfilm Kung Fu Panda. Ook de kleurrijke verpakkingen en verkooppunten met snoepwinkel-allures bewijzen het: dit is duidelijk een markt die zoveel mogelijk jongeren wil verleiden.

En dat lijkt te lukken. Steeds meer scholen trekken aan de alarmbel: hoe moeten ze reageren op hun dampende leerlingen? De boel verbieden - zoals bij 'echte' tabak - of de ogen sluiten? Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) was in een omzendbrief duidelijk: verbied de e-sigaret en plaats dit ook expliciet in het schoolreglement.

Ook N-VA heeft het intussen op de e-sigaret gemunt, met een resolutie om de wetgeving te verscherpen. Door accijnzen te heffen op de vloeistoffen, door smaakjes te verbieden (net als bij gewone tabak) en door de minimumleeftijd op te trekken. Zijn dit terechte maatregelen? Is de e-sigaret een bedreiging voor de volksgezondheid? Volgens de Hoge Gezondheidsraad is het 'beduidend minder toxisch' dan tabak, maar wat wil dat zeggen? Welke effecten heeft de e-sigaret op ons lichaam? Kun je er ook longkanker van krijgen? En hoe verslavend is het eigenlijk?

Er zijn duidelijk argumenten pro en contra. Enerzijds lijken e-sigaretten een goede methode om te stoppen met roken. Maar anderzijds zouden ze, alweer volgens VIGeZ, net een opstapje naar het echte spul kunnen zijn, vooral voor jongeren. Die raken vertrouwd met roken als handeling, en vinden sigaretten ook weer normaler dan vroeger. Wie heeft het bij het rechte eind?

Jan Tytgat is professor Toxicologie aan de KU Leuven. Hij is een gerenommeerd onderzoeker en veelgevraagd expert. Eind vorig jaar wekte hij nog de aandacht door samen met econoom Paul De Grauwe en criminoloog Tom Decorte te pleiten voor een officieel gereguleerde cannabismarkt.

Lees meer over:

Onze partners