Moeder vreest dat Genkse jongeren zijn gaan vechten in Syrië

© Reuters

Vier meerderjarige jongeren uit Genk zijn niet teruggekeerd uit een vakantie in Turkije. Er wordt gevreesd dat ze naar Syrië zijn getrokken om mee te vechten aan de zijde van de rebellen.

Het gaat om drie broers van Marokkaanse afkomst en een jongen van Turkse afkomst. De ouders van de Turkse jongen hebben hem intussen als vermist opgegeven. “Isa is veranderd van een vrolijke spraakwaterval tot een ingetogen jongen die zijn baard liet groeien en altijd achter de computer zat”, vertelt zijn moeder Nermin Dereboy aan Het Belang van Limburg.

Zijn moeder vertelt dat haar zoon nood had om er even tussenuit te gaan om uit te blazen. “Hij wilde een rondreis maken in de streek van Adana, niet ver van de Turkse grens.” Sinds hij niet terugkeerde op het einde van de paasvakantie is Nermin erg ongerust. “Ik vrees dat hij in Syrië zit om mee te strijden.” Familie in Turkije is ondertussen op zoek naar hem.

Sterk onrechtvaardigheidsgevoel

Isa vertrok samen met drie broers. Volgens kennissen zijn deze drie Marokkaanse broers geen extremisten, maar hadden ze wel een sterk gevoel van onrechtvaardigheid. Hun moeder is ervan overtuigd dat ze niet in Syrië zijn, maar gewoon langer in Turkije zijn blijven hangen.

De zaak wordt behandeld zoals eender welke aangifte van verdwijning, aldus het Tongerse gerecht. Burgemeester Wim Dries (CD&V) van Genk liet weten de zaak op de voet te volgen, maar voorlopig is er nog geen informatie over de jongeren. De vier jongens staan ondertussen internationaal geseind. Dat wil niet zeggen dat ze zomaar kunnen worden opgepakt, maar wel dat er naar hen wordt uitgekeken aan luchthavens.

Amper 15 jaar

Ook een Antwerpse jongen van amper 15 jaar oud is volgens zijn schooldirectrice naar Syrië getrokken. Dat vertelde Karin Heremans, directrice van het Koninklijk Atheneum in Antwerpen op Radio 1.

Eerst ging het om een ‘onrustwekkend verdwijning’ maar ondertussen kreeg de school een bevestiging dat een organisatie de tiener gerekruteerd heeft om mee te vechten in Syrië. Volgens Heremans gaat het echt om indoctrinatie. “Het zijn gevoelige jongeren die op die leeftijd net in identiteitscrisis zitten.”(AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content