'Mobilisatie van militairen op straat nog maar enkele weken houdbaar'

07/04/16 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:30

'De mobilisatie van militairen vanwege de terreurdreiging is nog maar enkele weken houdbaar', zo heeft Belga vernomen bij een goed geïnformeerde bron binnen het ministerie van Defensie. Daar wordt aan toegevoegd dat andere militaire activiteiten, zoals specifieke trainingen, beginnen te lijden onder de huidige mobilisatie.

'Mobilisatie van militairen op straat nog maar enkele weken houdbaar'

Militairen en politieagenten patrouilleren in de Brusselse metro. © Belga

Premier Charles Michel zei woensdag dat de gemengde patrouilles van militairen en politiemensen volgende week aanwezig zullen zijn in het straatbeeld om de veiligheid te garanderen op openbare plekken zoals de Brusselse metro, zodat in de hoofdstad het normale leven kan hervatten.

Een en ander betekent wel dat de inzet van de naar schatting 700 militairen in Brussel "niet meer dan enkele weken" kan duren, volgens een goed geïnformeerde bron bij Defensie. "De polyvalentie van onze militairen laat toe dat ze zich aanpassen aan de vraag die er is", voegt Concetto Bandinelli van de militaire vakbond ACMP daar aan toe, maar hij vindt tegelijk dat er veel meer mensen moeten gerekruteerd worden. "In plaats van de 900 aanwervingen die voor 2016 in het vooruitzicht waren gesteld, zijn er zeker 2.000 manschappen extra nodig", zegt de vakbondsman. (Belga/NSK)

Onze partners