MO krijgt 5.000 euro van lezers voor artikelenreeks over Congo

11/02/13 om 19:23 - Bijgewerkt om 19:23

Het maandblad MO heeft op zes dagen tijd 5.000 euro gekregen van haar lezers voor een opvolgingsdossier rond de mijnbouw in Congo.

MO krijgt 5.000 euro van lezers voor artikelenreeks over Congo

Vorige week lanceerde MO een oproep tot crowdfunding naar aanleiding van de veroordeling voor een cartoon van George Forrest uit 2006.

Op zes dagen ontving het maandblad 5.000 euro via 146 donaties. De steun varieerde tussen één en 500 euro, met een gemiddelde van 34 euro. De oproep werd via Facebook (117) en Twitter (37) gedeeld.

In Vlaanderen staat die alternatieve financieringsvorm in de kinderschoenen. Onder meer auteur Bob Van Laerhoven liet eerder al een boek vertalen via crowdfunding en fotograaf-documentairemaker Jan Beddegenoodts kon via een Amerikaans crowfundingsplatform een deel van een montage bekostigen.

Betrokkenheid bij lezers
Het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek werkt momenteel aan de financiering van een Europees crowdfundingsplatform voor onderzoeksjournalistiek en houdt eind mei een debat rond crowdfunding in de journalistiek. "Het kan emancipatorisch werken, want journalisten krijgen er slagkracht door vanuit het publiek, waar ze in de eerste plaats verantwoording aan verschuldigd aan zijn", zegt Ides Debruyne, directeur van FDP.

Hij ziet ook voordelen voor commerciële of gesubsidieerde media.
Crowdfunding zorgt ook voor betrokkenheid bij de lezers. "Bij het "pitchen" moet je dikwijls een stuk gevoelige informatie blootgeven, en dat moet mogelijk zijn zonder slapende honden wakker te maken of ervoor te zorgen dat iemand anders met je idee wegloopt." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners