MO* genomineerd voor persprijs

29/07/10 om 14:09 - Bijgewerkt om 14:09

Van de dertien artikels die zijn genomineerd voor de 'Prijs Filip Decock' zijn er drie van het mondiaal magazine.

Het mondiaal magazine MO* is met drie artikels genomineerd voor de tweejaarlijkse 'Prijs Filip Decock', die op 15 oktober wordt uitgereikt.

Dat laat het magazine donderdag weten. De prijs kwam er ter gedachtenis van wijlen Filip Decock, journalist en radionieuwslezer bij de toenmalige BRTN.

De prijs wordt toegekend aan een journalist die door zijn werk een vernieuwende bijdrage levert in de bewustwording over de derde wereld.

Bij de beoordeling wordt onder meer rekening gehouden met de toegankelijkheid van de bijdrage, het vernieuwende karakter, het appelleren aan betrokkenheid, de originele invalshoek en de keuze voor een vernieuwend, verfrissend thema, aldus MO*.

Enkel geschreven bijdragen komen in aanmerking. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 2.000 euro, dat wordt opgesplitst in een hoofdprijs van 1.500 euro en een aanmoedigingsprijs van 500 euro.

Uit ongeveer 120 artikels die de voorbije twee jaar in Vlaamse kranten of tijdschriften zijn verschenen, werden 13 artikels genomineerd van 12 verschillende auteurs.

Van die 13 artikels zijn er drie reportages die in MO* zijn verschenen: Stille genocide in Brazilië (biobrandstof verdringt Guarani-Indianen), Elite leeft met de rug naar Angola (de realiteit achter de economische boom) en Congo: praten of verder lijden (te voet door het land van de 'genocidairs').

De winnaars worden officieel bekend gemaakt op 15 oktober. De eindbeslissing ligt bij een jury van beroepsjournalisten, deskundigen in de ontwikkelingssamenwerking en een vertegenwoordiger van de familie en van de stichting Filip Decock.


Onze partners