MIVB-personeel vanaf vrijdag terug voltallig aan de slag

11/04/12 om 21:02 - Bijgewerkt om 21:02

De drie vakbonden bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB roepen hun leden op vrijdag weer aan het werk te gaan. Vakbonden, directie en het kabinet van minister Milquet bereikten een akkoord over meer veiligheid bij het Brusselse openbaar vervoer.

MIVB-personeel vanaf vrijdag terug voltallig aan de slag

© Belga

Milquet pleegde een hele dag overleg over de versterking van de beveiliging bij het Brusselse openbaar vervoer. Ze sprak onder meer met de korpschefs van de Brusselse politie, de vertegenwoordigers van de MIVB, de vakbonden en de Brusselse minister-president. Ondertussen bereikten de partijen een akkoord en hebben de vakbonden hun leden opgeroepen vanaf vrijdag het werk te hervatten.

Actie op korte termijn: zeventig agenten vanaf vrijdag 13 april

De vakbonden steunen de stakers van donderdag, de dag waarop de aangevallen supervisor begraven wordt, nog wel. Milquet beloofde binnen de twee maanden honderd bijkomende agenten; zeventig van hen worden vanaf vrijdag al ingezet om toezicht op het openbaar vervoer uit te oefenen. Die prestaties zullen worden uitgevoerd door extra eenheden uit het interventiekorps en via bijkomende uren. Alle interventiekorpsen van de algemene reserve van de provincies zullen aan de operatie deelnemen, aldus de minister.

ACV behoudt stakingsaanzegging

Het snel uitvoeren van de maatregelen heeft de vakbonden klaarblijkelijk overgehaald. Het ACV behoudt echter zijn stakingsaanzegging voor onbeperkte duur, omdat de christelijke vakbond de door de MIVB zelf voorgestelde maatregelen onduidelijk vindt.

Bijkomende aanwervingen volgen

Naast de zeventig agenten die vrijdag starten, worden in juni 30 tot 40 federale politieagenten aangeworven en 60 tot 70 in oktober om de spoorwegpolitie in Brussel te versterken. Op middellange termijn zullen vijftig andere federale agenten in juni 2013 in dienst treden en enkel ingezet worden voor de beveiliging van het openbaar vervoer in Brussel. Ten slotte worden 250 bijkomende politieagenten aangeworven binnen de zes Brusselse politiezones voor de beveiliging van het bovengrondse openbaar vervoer.

De MIVB kondigde aan dat ze "intern, op vraag van de vakbonden" een oproep tot kandidaatstellingen lanceerde voor de vijftig posten van veiligheidsagent. De vacatures worden volgende week ook aan de buitenwereld gecommuniceerd. (Belga/INM)

Onze partners