'MIVB ontslaat 4 of 5 geradicaliseerde werknemers'

28/11/15 om 04:29 - Bijgewerkt om 04:36

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft enkele werknemers ontslagen omdat ze als extremistische moslimactivisten een gevaar zouden vormen.

'MIVB ontslaat 4 of 5 geradicaliseerde werknemers'

MIVB © Belga

Dat schrijven L'Echo en De Tijd.

De Brusselse vervoersmaatschappij is volgens de kranten bezig met "een discrete operatie" om enkele "radicale elementen" te ontslaan.

Volgens meerdere betrouwbare bronnen, aldus De Tijd, gaat het om een groep van vier of vijf werknemers die door de veiligheidsdiensten worden omschreven als "een gevaar door hun radicale moslimactivisme".

Na de aanslagen op 13 november in Parijs begon de MIVB aan een discrete screening van zijn 7.500 werknemers. "De MIVB is een strategische onderneming en zoals op een luchthaven moet je in vertrouwen samenwerken", zegt een anonieme bron in de krant. "Dus als er ernstige vermoedens zijn van radicalisering, moet je ingrijpen".

Turkije-reis

Enkele werknemers trokken volgens de Belgische veiligheidsdiensten naar Turkije waar ze zich wilden aansluiten bij, of in ieder geval contact zochten met Islamitische Staat.

Bij die Turkije-reizigers waren er die op dat moment met ziekteverlof waren, wat de ontslagen nog gevoeliger maakt.

Brieuc de Meeûs, de baas van de MIVB, weigert na vraag van de kranten alle commentaar op de zaak. "Ik bevestig noch ontken uw informatie", zegt hij.

Het is ook de vraag op welke grond de ontslagen gebeurden: radicalisering en/of een buitenlandse reis vormen op zich geen grond voor ontslag.

De Tijd brengt in herinnering dat de voortvluchtige Salah Abdeslam tot 2011 voor de Brusselse vervoersmaatschappij werkte.

(Belga/RR)

Onze partners