MIVB-netwerk plat door staking tegen 'te lichte' straf voor dodelijk geweld op controleur

14/02/14 om 07:28 - Bijgewerkt om 07:31

Het netwerk van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB ondervindt wellicht nog de hele dag zware hinder

van een betoging van het MIVB-personeel. Zij zijn kwaad omdat de dader van dodelijk geweld tegen een MIVB-controleur 'te licht' gestraft werd.

MIVB-netwerk plat door staking tegen 'te lichte' straf voor dodelijk geweld op controleur

MIVB © Belga

Het metro-, tram- en busverkeer van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB is vrijdagochtend slechts gedeeltelijk opgestart geraakt. Er wordt de hele dag zware hinder verwacht omwille van een betoging van het MIVB-personeel aan het Brusselse justitiepaleis. Zij zijn kwaad omdat de dader van dodelijk geweld tegen een MIVB-controleur 'te licht' gestraft werd.

'Er is grote hinder op ons metronet', zo meldt de MIVB rond 6 uur op haar website.

Op de metrolijnen 1, 2, 5 en 6 in Brussel rijdt één op de twee metro's. Wat het overige verkeer betreft worden momenteel enkel de tram- en buslijnen 3, 4, 12, 13, 19, 39, 48, 49, 63, 71, 82, 84 en 95 bediend. Dat meldt de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB vrijdag in een nieuwe update.

Op tramlijnen 3 en 4 gaat het om ongeveer drie trams op vier, op de lijnen 82 en 19 rijdt één tram op de drie en op lijn 39 is dat één tram op de twee. Op de bediende buslijnen rijdt ongeveer één bus op twee.

Het contactcentrum van de MIVB (070/23 2000) is sinds 6 uur geopend. De maatschappij communiceert ook via haar website, op Twitter en via Facebook.

Het MIVB-personeel betoogt om 10 uur aan het Brusselse justitiepaleis naar aanleiding van de uitspraak in de zaak rond de dodelijke agressie op supervisor Iliaz Tahiraj. De MIVB-controleur kwam in april 2012 om het leven nadat hij tijdens een discussie een vuistslag had gekregen. De dader werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 maanden met uitstel.

Bonden 'teleurgesteld en gerevolteerd'

Collega's van MIVB-controleur Iliaz Tahiraj tijdens een mars.

Collega's van MIVB-controleur Iliaz Tahiraj tijdens een mars. © BELGA

Een straf die volgens de vakbonden bij de MIVB veel te licht is. 'Het is met verwondering en verbazing dat het gemeenschappelijk vakbondsfront de beslissing van de correctionele rechtbank van Brussel over de dodelijke agressie op onze collega en vriend Iliaz Tahiraj heeft vernomen', luidde het bij ABCC, ACV en ACLVB. 'Deze beslissing leidt tot veel onbegrip bij het personeel van de MIVB.'

'De mensen zijn ontgoocheld, ze begrijpen het niet', zegt Luc Smekens, bestendig afgevaardigde van ACV. 'We zijn teleurgesteld en gerevolteerd' zegt Aziz Hajmhand van de socialistische vakbond (FGTB). 'We hadden ons aan een strenge straf verwacht, een duidelijk voorbeeld. De straf die het openbaar ministerie had gevorderd, was al veel te laag en dan geeft de rechter nog minder. Die man moet zelfs geen dag meer in de gevangenis doorbrengen. Dit is niet rechtvaardig, we stellen ons heel veel vragen bij deze uitspraak.'

(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners