MIVB behoudt tarieven

MIVB © Belga

De tarieven van het MIVB-net zullen in grote mate behouden worden. ‘De investeringen in het Brusselse openbaar vervoer kunnen worden versterkt zonder de tarieven erg te verhogen’, meent minister Pascal Smet (SP.A).

De Brusselse regering heeft donderdag beslist de tarieven voor 2015 voor het bus-, tram- en metronet van de MIVB in grote mate te behouden. “We raken niet aan de prijs van de gewone ritten en abonnementen”, stelt Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet in een mededeling. “Kinderen, scholieren, studenten, gepensioneerden, werknemers en sociaal zwakkeren zullen in 2015 niet meer betalen dan in 2014 voor het openbaar vervoer.” De toeristische tickets worden wel iets duurder, maar kunnen voortaan ook gebruikt worden om naar de luchthaven te gaan.

Rit naar luchthaven duurder

De meeste tarieven blijven ook vanaf 1 februari 2015 behouden. Zo blijft het MIVB-abonnement gratis voor kinderen tot 12 jaar en voor de sociaal zwaksten. Ook aan de schoolabonnementen verandert er niets: 120 euro per jaar voor het eerste kind, 50 euro voor het tweede kind en gratis voor de volgende kinderen. Ook het abonnement voor 65-plussers (60 euro/jaar), de JUMP-tarieven voor de rittenkaarten geldig op het net van de MIVB, de TEC, De Lijn en de NMBS (2,10 euro voor één rit en 14 euro voor een tienrittenkaart) en de klassieke MIVB-abonnementen (49 euro per maand en 499 euro of 515 euro per jaar) veranderen niet.

Wel verdwijnen de één- en tienrittenkaarten die enkel geldig zijn op het MIVB-net op 20 april 2015. De prijzen voor de tickets naar de luchthaven worden opgetrokken van 4 euro naar 4,5 euro voor één rit en van 28 naar 32 euro voor tien ritten. Voor mensen die op de luchthaven werken komt er wel een nieuwe abonnementsformule voor 60 euro per maand. De toeristische formules voor één, twee of drie dagen worden 0,5 tot 1 euro duurder, maar tegelijk kunnen de toeristen daarmee voortaan ook de bus naar de luchthaven nemen.

Sterkere investeringen

Minister Pascal Smet benadrukt dat de investeringen in het Brusselse openbaar vervoer de komende jaren kunnen worden versterkt zonder de tarieven noemenswaardig te verhogen. Eind oktober had de raad van bestuur van de MIVB nog een verhoging van de jaarabonnementen van 499 naar 520 euro en de maandabonnementen met 1 euro tot 50 euro goedgekeurd, terwijl de gewone tickets en tienrittenkaarten niet duurder zouden worden. De Brusselse regering is deze beslissing echter niet gevolgd.

De minister zegt blij te zijn “dat de tickets en abonnementen voor de meeste mensen niet duurder worden: jongeren, sociaal zwakkeren en gepensioneerden zullen volgend jaar niets meer betalen dan vandaag, evenmin als scholieren, studenten en werknemers. Dat is een belangrijk signaal. Tegelijk blijven we investeren in de uitbouw van het openbaar vervoer in deze stad.”

Groter budget

Dat is volgens Smet ook de reden waarom het budget van de MIVB met 40 miljoen euro stijgt ten opzichte van 2014, los van eventuele bijkomende federale middelen uit het Beliris-fonds. “Belangrijke projecten die de komende jaren in gang worden gezet zijn de uitbreiding van de metro naar Evere en Vorst, via de Noord-Zuidverbinding, en de aanleg van tram 9 naar het UZ”, aldus de minister. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content