Misbruik binnen kerk leidde tot minstens 13 zelfmoorden

10/09/10 om 11:19 - Bijgewerkt om 11:19

Dat zegt kinderpsychiater Peter Adriaenssens naar aanleiding van het eindrapport van de commissie die hij voorzat. Het rapport is op het internet te raadplegen.

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens heeft vrijdag het eindrapport voorgesteld van de commissie die klachten over seksueel misbruik binnen de kerk onderzocht. Minstens dertien mensen beroofden zich van het leven.

De commissie voor de behandeling van klachten wegens seksueel misbruik in een pastorale relatie nam collectief ontslag nadat het gerecht op 24 juni was binnengevallen en 475 dossiers in beslag had genomen. Adriaenssens liet daarop weten dat de commissie toch nog een eindrapport zou opstellen.

Omdat de dossiers in beslag werden genomen, konden de meldingen die waren binnengekomen maar gedeeltelijk verwerkt worden. Tweehonderd meldingen konden volledig vertaald worden in cijfergegevens.

Slachtoffers soms maar twee jaar

In het rapport staan 124 getuigenissen. Adriaenssens zei vrijdag dat bijna alle slachtoffers erg jong waren toen het misbruik begon. Van het tweehonderdtal dossiers bij de commissie heeft twee derde betrekking op mannelijke slachtoffers.

Vooral jongetjes zijn bij de slachtoffers. Sommigen waren amper twee jaar op het moment van het misbruik. De meeste dossiers die de commissie behandelde, zijn afkomstig van Nederlandstalige slachtoffers.

Volgens Adriaenssens zijn alle congregaties in België bij het misbruik betrokken en deed het zich voor op alle scholen, zeker degenen met een internaat. Het meeste misbruik zou zich afgespeeld hebben in de jaren zestig. Halverwege de jaren tachtig nam het af.

In de week nadat het misbruik van ex-bisschop Roger Vangheluwe aan het licht kwam, liepen er tweehonderd meldingen binnen.

Zwaar misbruik

Het rapport maakt soms melding van zeer zware feiten van seksueel misbruik. Volgens Adriaenssens moeten de mensen zich er rekenschap van geven dat het niet zomaar om oppervlakkige betastingen gaat. Hij sprak onder meer over anaal en oraal misbruik, gedwongen en wederzijdse masturbatie.

In de helft van de gevallen was de dader overleden toen melding werd gemaakt van het misbruik. Minstens 13 mensen beroofden zichzelf van het leven als gevolg van seksueel misbruik in hun jeugd. Zes anderen ondernamen een zelfmoordpoging.

Verjaringstermijn

In haar adviezen aan de bisschoppen wijst de voormalige commissie op het probleem van de verjaringstermijn voor seksueel misbruik in het strafrecht. Volgens Adriaenssens waren vele slachtoffers teleurgesteld dat ze geen aangifte meer konden doen bij justitie.

Lees het volledige rapport op www.commissiemisbruik.be

Onze partners