Minste gevangenen in zes jaar

Gevangenis van Brugge © Belga Image

Op 11 augustus zaten 10.289 gedetineerden in de cel, 1.200 minder dan in 2014 en het laagste aantal sinds 2010 (10.501).

In 2013 zaten er per 100 beschikbare plaatsen 134 gedetineerden opgesloten, meestal met drie in een cel van twee.

Op goede weg

Toen Justitieminister Koen Geens (CD&V) in mei dit jaar na een wekenlange staking een sociaal akkoord sloot met de cipiers, beloofde hij hen om de gevangenispopulatie op een duurzame manier onder de 10.000 te duwen. Nieuwe cijfers tonen nu aan dat het gevangeniswezen op de goede weg is. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure.

De woordvoerder van Geens voegt er wel aan toe dat er in de zomer altijd minder gevangenen zijn, doordat de rechtbanken dan op een laag pitje draaien en er ook minder criminaliteit is.

Het aantal kan de komende maanden dus weer stijgen, maar blijkt toch meer dan een momentopname. Wanneer we kijken naar dezelfde periodes van de twee voorgaande jaren, zien we een stevige daling.

Drie oorzaken

Volgens Geens zijn er drie oorzaken voor de gunstige evolutie. Hij dankt de terugval voornamelijk aan de oprichting van gespecialiseerde psychiatrische centra voor geïnterneerden. Sinds de opening zijn er al 350 geïnterneerden weg uit de gevangenis. Voor volgend jaar wordt gemikt op 170 plaatsen.

Voorts is er ingezet op een snellere verwijdering van illegale criminelen. Daarnaast kunnen gevangenen zonder verblijfsrecht enkel nog vervroegd vrijkomen als die effectief het land verlaten. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content