Ministers in regering Di Rupo verdienen dan toch niet (veel) minder

25/01/12 om 10:09 - Bijgewerkt om 10:09

De ministers in de regering Elio Di Rupo zullen binnenkort dan toch niet minder gaan verdienen. De salarisverlaging wordt bijna volledig gecompenseerd door indexaanpassingen. Elio Di Rupo en zijn vice-premiers verdienen straks 222.000 euro in plaats van 224.000 euro.

De verlaging met 5 procent van de salarissen en representatiekosten van de federale ministers wordt bijna volledig gecompenseerd door de twee overschrijdingen van de spilindex die dit jaar worden verwacht. Dat brengt de Franstalige radio-omroep Bel-RTL aan het licht.

Bij de opmaak van de begroting 2012 werden de vergoedingen van 137.000 euro voor de ministers en 130.210 euro voor de staatssecretarissen van de regering-Di Rupo met 5 procent ingekort in vergelijking met vorig jaar. De bedragen zakten naar respectievelijk 130.308 en 123.699 euro.

Index

Maar deze bedragen worden dit jaar geïndexeerd, wellicht twee keer. Bijgevolg zullen de lonen de facto met minder dan 5 procent dalen. De eerste minister en de vicepremiers bijvoorbeeld zullen slechts 0,9 procent minder verdienen dan onder de regering-Leterme. Hun lonen zakken van 224.000 euro naar 222.000 euro. Sommige staatssecretarissen, zoals die voor Administratieve Vereenvoudiging, zullen 1,5 procent moeten inleveren, de minister van Begroting 3 procent.

Fout

Bel-RTL haalt de cijfers uit de algemene uitgavenbegroting. Die werd begin deze maand door minister van Begroting Olivier Chastel geamendeerd na de kritiek van N-VA dat de federale ploeg zich een weddestijging van 8 procent had toegekend, in plaats een weddedaling. Bij de regering luidde het toen dat het document van de ministerraad waar de N-VA zich op baseerde "een fout" bevatte.

De algemene uitgavenbegroting wordt besproken in de commissie Financiën en Begroting van de Kamer. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners