Ministerraad zal reeks begrotingsmaatregelen goedkeuren

© Belga

De financiënwet en een reeks andere begrotingsmaatregelen worden volgende week door de ministerraad goedgekeurd.

De ministerraad zal begin volgende week een aantal begrotingsmaatregelen goedkeuren. Het gaat om een nieuwe financiënwet en een reeks bepalingen om er zeker van te zijn dat er ook volgend jaar een bankentaks, een nuclaire taks en een bijdrage van de farmaceutische sector zal zijn.

Dat heeft ontslagnemend premier Yves Leterme in de Kamer bevestigd. Indien de onderhandelingen afspringen of nog lang duren, zal de ontslagnemende regering nog bijkomende initiatieven nemen, benadrukte hij. Het kernkabinet boog zich na het afspringen van de begrotingsonderhandelingen over de eurocrisis en de steeds benardere financiële situatie waarin ons land zich bevindt.

“Vertrouwenscrisis”

In antwoord op vragen van Siegfried Bracke (N-VA), Stefaan Van Hecke (Groen!), Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Josy Arens (cdH) stelde Leterme dat het gaat om een vertrouwenscrisis ten aanzien van de euro en dat ook ons land niet aan de malaise ontsnapt. Dat heeft niet enkel te maken met onze hoge schuldberg, maar ook met het uitblijven van een begroting.

Toch benadrukte de eerste minister dat de economische parameters van België goed zijn. Het economische groeipotentieel is minder beschadigd dan in andere landen, de werkgelegenheid zal volgens de Nationale Bank blijven stijgen en het spaarvermogen is met 734 miljard euro twee keer zo groot dan onze schuld. De Belgen hebben 200 miljard euro op spaarboekjes staan.

Om het land veilig te stellen, neemt de regering in lopende zaken toch al een reeks begrotingsmaatregelen. Zo zal de ministerraad een nieuwe financiënwet uitwerken waardoor België kan voortregeren met voorlopige twaalfden. Ook een trits andere maatregelen zal worden genomen. Het gaat om een nieuwe vorm van bankentaks – goed voor 380 à 390 miljoen euro -, een nucleaire bijdrage van 250 miljoen euro en de jaarlijkse heffing voor de farmasector (270 miljoen euro).

Reacties

N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke laakte de gang van zaken. “België is een probleemland en het wordt tijd om dat in te zien”. Hij onderstreepte dat de uitvoering van de Europese sociaaleconomische aanbevelingen de enige weg naar een oplossing. Stefaan Van Hecke (Groen!) vroeg zich af of we nu gerustgesteld moeten zijn. Hij wees erop dat de onderhandelaars een politiek akkoord hebben afgesloten om de nucleaire taks op te trekken naar 550 miljoen euro. En toch neemt de ontslagnemende regering enkel een initiatief dat goed is voor 250 miljoen.

Gwendolyn Rutten (Open VLD) lanceerde een oproep om in de opmaak van de begroting ambitie te tonen. “Wij willen beter doen dan het absolute minimum”, poneerde ze. Rutten voegde eraan toe dat niet enkel de regering van lopende zaken, maar ook het parlement “de verdomde plicht” heeft iets te doen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content