Ministerraad legt fiscale fraude aan banden

De ministerraad heeft een aantal maatregelen besloten in het kader van de strijd tegen fiscale fraude en de sociale dumping.

De ministerraad heeft een aantal maatregelen besloten in het kader van de strijd tegen de fiscale en sociale fraude. Zo komen er acht bijkomende fiscale strafrechters. Het gaat om gespecialiseerde rechters die specifiek fiscaal financiële dossiers zullen behandelen, zo licht staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) toe.

Eigenaars van schijnvennootschappen in belastingparadijzen worden wettelijk verplicht om hun inkomsten kenbaar te maken, terwijl er een multidisciplinaire aanpak van sociale dumping en oneerlijke concurrentie in risicosectoren komt.

In de programmawet voor de begrotingscontrole wordt een bepaling ingeschreven waardoor het vanaf 2014 strafbaar wordt om zich te verschuilen achter een offshore constructie zoals trusts of limiteds, ook bekend als ‘beneficial ownership’. De eigenaars van dergelijke constructies moeten zich vanaf volgend jaar kenbaar maken en hun inkomsten aangeven.

Acht fiscale strafrechters

Daarnaast komen er acht bijkomende fiscale strafrechters bij die specifiek fiscaal-financiële dossiers zullen behandelen. Daarmee zou een einde moeten komen aan de verjaring van grote fraudedossiers. Voor een efficiëntere opvolging van witwasmeldingen, komt er een permanent overleg tussen de Cel voor Informatieverwerking (CFI) en het parket van Brussel. meeste dossiers zitten in de hoofdstad.

Tegen oktober moet ook een wetsontwerp klaar zijn met versterkte, effectievere en meer gestandaardiseerde sancties voor tussenpersonen die meewerken aan fraudeconstructies. Dat was een van de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie naar de grote fiscale fraudedossiers.

Oneerlijke concurrentie Oost- en Zuid-Europa aanpakken

Tot slot hebben de ministers van Werk en Sociale Zaken, Monica De Coninck (SP.A) en Laurette Onkelinx (PS), en John Crombez (SP.A) beslist meer in te zetten op een multidisciplinaire aanpak van sociale dumping en oneerlijke concurrentie, voornamelijk uit Oost- en Zuid-Europa.

“We maken capaciteit vrij uit gewone controles voor meer grote acties in sectoren waar de problemen het grootst zijn”, aldus de staatssecretaris. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content