Ministerraad buigt zich over eenvoudigere compensatie treinvertragingen

20/05/15 om 09:43 - Bijgewerkt om 09:43

De NMBS heeft een nieuwe compensatieregeling voor treinvertragingen uitgewerkt, waardoor reizigers eenvoudiger aanspraak kunnen maken op een terugbetaling.

Ministerraad buigt zich over eenvoudigere compensatie treinvertragingen

NMBS, vertraging te bepalen © Belga

Op de ministerraad wordt dez week een nieuw Koninklijk Besluit besproken waardoor de compensatieregeling voor treinvertragingen eenvoudiger kan verlopen, aldus de VRT.

Wie vandaag een vertraging van minder dan een uur oploopt over een periode van zes maanden, moet kunnen bewijzen dat er meerdere vertragingen zijn geweest. 'Minimum 20 vertragingen van minstens 15 minuten vergoed per vertraging aan 25 procent van de waarde van een enkele reis', staat te lezen op de website. Wie dus een kwartier vertraging oploopt, moet 20 vergelijkbare vertragingen kunnen voorleggen vooraleer 25 procent van zijn ticket wordt terugbetaald.

Deze procedure is erg complex voor zowel de reiziger als de NMBS. De vernieuwde regeling moet daarom het proces eenvoudiger maken voor beide partijen. Eén enkele vertraging zal in de toekomst dus volstaan om een compensatie te ontvangen. Die compensatie geldt wel pas voor vertragingen vanaf 30 minuten. De helft van het treinticket wordt in dat geval terugbetaald in waardebonnen.

Lange vertraging

Bij een 'occasionele langdurige vertraging' (een vertraging van minstens 60 minuten), wordt honderd procent van de waarde van een enkele reis vergoed. Aan deze maatregel verandert er niets.

Eerder al ontwikkelde de consumentenorganisatie Test-Aankoop een app waarmee je de treinvertragingen automatisch kunt registeren en zo een compensatie kunt aanvragen. Uit een rondvraag van de organisatie bij 4.000 treinreizigers bleek dat 30 procent zeer ontevreden is over de dienstverlening. (AVE)

Onze partners