Ministeriële kritiek op minister Van Quickenborne

Er kwam al ministeriële kritiek off the record op de timing en communicatie van minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Nu uit minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) die openlijk.

Eerder had minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) al commentaar gegeven op minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD): “Ik begrijp de onrust bij de mensen. Ik ben niet gelukkig met de onverwachte snelheid waarmee dit dossier is aangepakt. Het drama in Luik heeft alle aandacht van de vicepremiers gevraagd en daardoor was er een probleem van timing. We mogen niet vergeten dat er mensen zitten achter de cijfers en statistieken.”

Op VTM doet nu ook minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) zijn duit in het zakje. “We hebben een traditie van sociaal overleg en iedereen moet dat respecteren.”

Off the record veel ongenoegen

En niet enkel Milquet en Magnette zijn ontevreden over de voortvarendheid van Van Quickenborne: off the record was bij verschillende ministers ontevredenheid te noteren. Zijn “gebrekkige communicatie” en de clash met de vakbonden, kon op weinig begrip rekenen bij de collega’s uit de regering.

De Standaard schrijft dat onder meer de aankondiging van ‘Q’, dat deze pensioeningreep maar een eerste stap is op weg naar een eenheidspensioen (terwijl daarover niets in het regeerakkoord staat), als “dom” werd omschreven.

Hoewel minister van Overheidsbedrijven, zei Magnette niets over de wilde stakingen bij het spoor die voor heel wat hinder zorgen.

Bruno Tobback begrijpt vakbonden en mensen die kwaad zijn op staking

SP.A-voorzitter Bruno Tobback vindt dat zowel de vakbonden als Van Quickenborne zich bezondigen aan een opbod aan straffe taal. De regering moet
de mensen duidelijk uitleggen waarom de pensioenmaatregelen nodig zijn, verklaarde hij in Terzake (VRT). Tobback hekelt de wilde staking van de vakbonden.

De voorzitter van de Vlaamse socialisten zegt zowel de woede van de jongeren tegen de stakers als de ongerustheid van de stakers zelf te begrijpen. Hij liet echter geen onduidelijkheid bestaan over het uitvoeren van de pensioenmaatregelen. “Het is een maatregel uit het regeerakkoord en het is mijn stijl niet om terug te komen op een gegeven woord”, verzekerde hij.

Tobback benadrukte ook dat de maatregelen “absoluut noodzakelijk zijn om jongeren nog een welvaartstaat te kunnen bieden”. Hij vindt dat de regering inspanningen moet leveren om duidelijk te maken waarom de hervorming er komt. “We moeten de middelen hebben om de pensioenen te kunnen betalen. Dat is ook de boodschap van het regeerakkoord”, poneerde hij, eraan toevoegend dat SP.A-minister van Werk Monica De Coninck daar veel tijd in steekt.

Tobback: ‘Wederzijds opbod in straffe taal’

De minister van Pensioenen kan bij Tobback op minder bijval rekenen. De SP.A-voorzitter zei het gevoel te hebben dat het de Open VLD’er vooral te doen is om te tonen dat hij daadkrachtig is. “Zo vermijd je geen staking.” Maar, ook de vakbonden overdrijven, luidde het. “Ik heb een beetje het gevoel dat er
een wederzijds opbod in straffe taal bezig is.”

De wilde spoorstaking van woensdag kan helemaal op geen bijval rekenen. Die is volgens Tobback onaanvaardbaar. De Vlaamse socialist
hoopt overigens dat de staking van 30 januari door overleg nog overbodig kan worden gemaakt. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content