Minister Vande Lanotte vraagt onderzoek naar verhoging bierprijs

28/12/11 om 15:46 - Bijgewerkt om 15:46

De aangekondigde verhoging van de bierprijs is kersvers minister van Economie Johan Vande Lanotte niet ontgaan. Hij vraagt om een onderzoek bij de Raad voor de Mededinging.

Minister Vande Lanotte vraagt onderzoek naar verhoging bierprijs

© Belga

Kersvers minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) zal de Raad voor de Mededinging vragen de verhoging van de bierprijzen te onderzoeken. Omdat dat in het verleden al meermaals zonder resultaat bleef, zal de minister in januari ook bekijken of de Raad niet meer bevoegdheden moet krijgen.

Als de bierbrouwers AB InBev en Alken-Maes nagenoeg tegelijkertijd hun prijzen voor de groothandel even sterk verhogen, dan kan een onderzoek van de mededingingsautoriteiten aangewezen zijn. Zo reageerde consumentenorganisatie Test-Aankoop eerder al op de aangekondigde prijsverhoging.

De minister stelt ook vast dat de prijzen al voor de derde of vierde keer op korte tijd stijgen, maar ziet tegelijk dat onderzoek van de Raad voor de Mededinging al meerdere keren niets opleverde. "We zitten met een mank systeem om de marktwerking te garanderen", klinkt het. Daarom wil Vande Lanotte in de loop van januari bekijken hoe de Raad voor de Mededinging beter georganiseerd kan worden.

Bierbrouwer AB InBev verhoogt vanaf 1 maart 2012 de prijs van bakken en blikken bier aan de supermarkten en groothandelaars met gemiddeld 5,9 procent. Sectorgenoot Alken-Maes voert voor dezelfde afnemers een verhoging van 6 procent door vanaf 12 maart. Kleinere concurrenten zoals Haacht en Bockor zeggen nog geen plannen te hebben om de prijzen op te trekken. (Belga/INM)

Onze partners