Minister-president Bourgeois pleit voor Vlaamse Klimaattop

06/12/15 om 14:47 - Bijgewerkt om 14:55

Vlaams minister-president Geert Bourgeois pleit voor een Vlaamse Klimaattop met alle geledingen van de samenleving. Aanleiding is het akkoord dat de verschillende regeringen vrijdag hebben bereikt over de verdeling van de klimaatinspanningen in ons land.

Minister-president Bourgeois pleit voor Vlaamse Klimaattop

Er komt een grote Vlaamse Klimaattop. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois deze middag gezegd in VTM NIEUWS. Daarin zal de hele samenleving betrokken worden. "We gaan daar met zijn allen werk moeten van maken. Investeren in groen energie, massaal ons gedrag veranderen, zo veel mogelijk maatregelen nemen". © BELGA

Om die te halen, zal volgens Bourgeois iedereen de hand aan de ploeg moeten slaan. De Vlaamse regeringsleider wil zo'n Klimaattop aangrijpen om iedereen te mobiliseren.

Volgens het Klimaatakkoord dat Vlaanderen, Brussel, Wallonië en de federale regering vrijdagavond overeenkwamen, moet Vlaanderen tegen 2020 15,7 procent minder broeikasgassen uitstoten, het aandeel hernieuwbare energiebronnen op 2,156 Mtep brengen en 18 procent energie-efficiënter zijn.

"Het zal veel inspanningen vergen om die doelstellingen te bereiken", verklaarde minister-president Bourgeois zondag in Het Nieuws op VTM, zowel van alle overheden, als van de bedrijven, landbouwers, het onderwijs, burgers, enzovoort. "Je kan moeilijk zeggen dat we de strijd voeren tegen de klimaatopwarming, en daar geen initiatieven tegenover stellen", voegt Bourgeois er in een gesprek met Belga aan toe.

Mobiliseren

Daarom koppelde hij aan dat vooruitzicht het voornemen om samen met Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) een Vlaamse Klimaattop te organiseren. In 2012 riep Schauvliege al eens zo'n top in het leven, maar volgens de minister-president is het de bedoeling nu nog veel meer te mobiliseren. Hij meent dat de Klimaattop in Parijs een momentum biedt om door te gaan en alle sectoren bijeen te brengen. Bovendien verwacht hij dat de inspanningen tussen 2020 en 2030 nog groter zullen zijn. "We zijn begonnen aan een lang traject, daar moet een groot engagement tegenover staan."

Windmolens

Om de doelstelling rond hernieuwbare energie te halen, keek Bourgeois in Het Nieuws naar nieuwe windmolens op land - windmolenparken op zee zijn federale bevoegdheid. Bedoeling is dat aantal te laten stijgen tot 500, al mogen dat er voor de regeringsleider 600 zijn. In de toekomst hoopt hij dat windenergie niet meer hoeft te worden gesubsidieerd.

Bourgeois lanceerde aan de doelstellingen ook een oproep aan de burgers: investeer in zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, isolatie, led-verlichting en slimme thermostaten. Ook zal er volgens Bourgeois een gedragsverandering nodig zijn. De regeringsleider kijkt ook naar de rest van de samenleving. De Vlaamse regering nam al maatregelen rond de vergroening van het wagenpark, maar ook de sector zelf kan volgens Bourgeois nog inspanningen doen. De overheid zelf investeert ook in energieneutrale eigen gebouwen en in de sociale huisvesting, aldus nog de minister-president.

Energieheffing wordt doorgezet

Hij steunt ook Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom in haar ambitie om toch door te zetten met de energieheffing, ondanks de forse kritiek van de Raad van State. Volgens Bourgeois was de invoering een doordachte keuze en dient ze zowel om de engagementen uit het akkoord na te komen, als om de "zware last uit het verleden" omwille van de groenestroomcertificaten dicht te rijden.

(Belga/WK)

Onze partners