Minister Lieten legt streefcijfers voor diversiteit op aan VRT

© Belga

vlaams minister voor Media Ingrid Lieten wil dat er tegen eind 2014 meer personen met een handicap en nieuwe Vlamingen aan de slag zijn bij de openbare omroep. Ook het percentage vrouwen moet omhoog.

Onze samenleving telt vandaag meer dan 10 procent mensen met een migratieachtergrond, terwijl het aantal mediamakers met een migratieachtergrond blijft steken op ongeveer 1 procent, zo stelt het Minderhedenforum, het samenwerkingsverband van landelijke allochtone federaties.

Reden voor Vlaams minister van Media Ingrid Lieten om tijdens een studienamiddag enkele expertenstudies over het onderwerp “Media en Diversiteit” samen te brengen. De minister presenteerde bij die gelegenheid ook streefcijfers inzake diversiteit voor de openbare omroep.

Hoe zit het eigenlijk met de mediaconsumptie van de Belgen van allochtone herkomst? Volgens de “Bereikstudie Radio en Televisie” van de VRT bij Turken, Marokkanen en Polen vindt 34 procent van de ondervraagden niet de juiste weerspiegeling van de eigen gemeenschap in Vlaanderen bij onze Vlaamse omroepen en 37 procent meent dat de mensen van hun origine niet voldoende aan bod komen in het nieuws.

De Koning Boudewijnstichting noemt in zijn onderzoek “Media en Diversiteit” het ontbreken van concrete data over de mediaconsumptie van allochtonen een belangrijk pijnpunt. Daar zal in de toekomst verandering in komen. Het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) heeft zich geëngageerd om cijfermateriaal over de mediaconsumptie van mensen van buitenlandse origine maximaal te gaan ontsluiten.

Hoewel op de studienamiddag vaak werd onderstreept dat kwantiteit niet noodzakelijk synoniem is van kwaliteit, kiest Lieten toch resoluut voor streefcijfers inzake diversiteit in het personeelsbestand van de openbare omroep. “We streven voor de VRT tegen eind 2014 naar een arbeidsdeelname van 1,5 procent personen met een handicap, 4 procent nieuwe Vlamingen en 40 procent vrouwen – waarvan vrouwen in het management: minimaal 33 procent”, zegt de minister. “

Streefcijfers“Alle ogen zijn nu op de VRT gericht”, zegt Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum. “Door meer kleur in hun personeelsbestand zullen ze sneller onze aanbevelingen voor meer diversiteit op het scherm kunnen opnemen in hun aanbod”.

Het Minderhedenforum is er zeker van dat iedereen in Vlaanderen baat heeft bij minder clichés en meer weerspiegeling van de echte, veelkleurige realiteit op televisie. “Kijkers met een migratieachtergrond herkennen zich dan in de programma’s. De andere Vlamingen krijgen een bredere kijk op etnisch-culturele diversiteit. Clichés verspreiden zich als een virus en verhinderen zo mee het samenleven”. (Belga/INM)

.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content