'Minister Lieten doet twijfel over belangenvermenging Jan Callebaut toenemen' (Tommelein)

21/01/14 om 16:45 - Bijgewerkt om 19:35

Vlaamse oppositieleden Bart Tommelein (Open VLD) en Bart Caron (Groen) vuurden kritische vragen af op minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) over de dubbele adviseursrol van Jan Callebaut.

'Minister Lieten doet twijfel over belangenvermenging Jan Callebaut toenemen' (Tommelein)

Bart Tommelein (Open VLD) © BELGA

Vlaams oppositieleider Bart Tommelein (Open VLD) stelde in de commissie Media verschillende vragen aan de bevoegde minister Ingrid Lieten (SP.A). Aanleiding was de dubbele rol die Jan Callebaut zou spelen. Uit een interview in Knack bleek immers dat Callebaut zowel de advisseur is van de openbare omroep als die van de minister-president Kris Peeters (CD&V).

"Callebaut is niet in loondienst bij de VRT, maar verleent de openbare omroep op ad hoc basis advies, via het bedrijf Ravian BVBA", aldus minister Lieten. Lieten had op haar beurt uitleg gevraagd aan Kris Peeters. "Hij heeft laten verstaan dat hij geen enkel contact heeft met de heer Callebaut", luidde het antwoord.

Neutraliteit en onpartijdigheid

Maar die uitleg volstond niet voor de Open VLD-er: "Het is duidelijk dat Peeters er alle belang bij heeft dat Callebaut niet langer aan hem gelinkt is", zegt hij in een persbericht.

"Het kan toch niet dat Callebaut een marktonderzoek uitvoert naar de interesses van de kiezers, om de verkiezingsprogramma's te inspireren, en tegelijk de zelfverklaarde adviseur is van de regeringsleider." Tommelein riep de minister-president op om publieke afstand te doen van Jan Callebaut.

Ook Parlementslid Bart Caron (Groen) is niet tevreden met de huidige gang van zaken. "Het antwoord van de minister doet de twijfel alleen maar toenemen. De neutraliteit en de onpartijdigheid van de publieke omroep en haar nieuwsdienst worden in diskrediet gebracht." (AVE)

Onze partners