Minister Geens schrapt bankbonussen

25/05/13 om 05:31 - Bijgewerkt om 05:31

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) gaat het voor overheidsbankiers onmogelijk maken om nog bonussen, aandelenopties en gouden handdrukken binnen te rijven.

Dat . Minister Geens moet heel binnenkort twee wetsvoorstellen op de regeringstafel leggen.schrijven De Morgen en Le Soir

Hij plant een verbod op de variabele beloningen voor topbankiers binnen de financiële instellingen die de voorbije jaren overheidssteun hebben gekregen. Daarnaast zullen beloningen in deze ondernemingen in de toekomst gekoppeld worden aan de langetermijnresultaten.

Alle financiële instellingen die belastinggeld hebben gekregen om het hoofd boven water te houden liggen onder vuur, van kredietinstellingen en beleggingsondernemingen tot holdings en vereffeningsinstellingen.

PS: 'Vaart maken'

Concreet gaat het om Dexia, Belfius en Ethias. Ook KBC mag zich aan maatregelen verwachten. België beschikt nog over een waarborg in de CDO's die in de portefeuille van KBC zitten. Welke invloed de wetsontwerpen zullen hebben op BNP Paribas Fortis, is nog niet helemaal duidelijk.

De PS vindt dat Geens vaart mag maken met zijn wetsvoorstel. "Het duurt ondertussen al twee jaar om die wetteksten te schrijven. Dat vinden wij onaanvaardbaar", aldus senator Ahmed Laaouej (PS). Het verbod wordt pas van kracht als er een akkoord is binnen de regeringscoalitie. Topbankiers die de voorbije tijd riante bonussen kregen, mogen die dus houden. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners