Minister Geens kondigt nultolerantie voor politiegeweld aan

Koen Geens © Belga

Er komt nultolerantie voor elk feit van geweld tegen politiemensen waar ook maar een minimum aan bewijs over gevonden is. Voor geweld tegen hulpverleners komt er eenzelfde maatregel. De politievakbond VSOA toont zich tevreden.

Over de speciale richtlijn rond geweld tegen politiemensen wordt al een hele tijd overlegd. Justitieminister Koen Geens (CD&V) bevestigde dat dit ’tot nu toe niet tot resultaat heeft geleid, ondanks vriendelijk en beleefd aandringen’. Maar nu zit er dus alsnog schot in de zaak, garandeerde de minister, die de voorzitter van het college van procureurs-generaal net voordien nog aan de lijn had gehad.

Doel is ‘zerotolerantie bij aangiftes waarbij een minimum aan bewijs gevonden is’, zo verwoordde Geens het. Op dit moment komt het tot vervolging in zowat de helft van de gevallen, wat al ‘beduidend meer is dan voor andere aangiftes’. Eenzelfde systeem van ‘quasi zerotolerantie’ is trouwens ook op komst voor geweld tegen zorg- en hulpverleners, verzekerde Geens.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) herhaalde op zijn beurt dat geweld tegen de politie en hulpverleners onaanvaardbaar is. Dat het toch gebeurt, heeft volgens hem ’te maken met opvoeding, met scholing, met stijl en met onaanvaardbaar gedrag dat met wortel en tak moet worden uitgeroeid.’

Om het vertrouwen bij sommige bevolkingsgroepen in de politie te versterken, bevestigde Jambon het belang van meer diversiteit in de korpsen. Hij wil daar effectief op inzetten, ‘maar zonder de normen om toe te treden tot de politie te verlagen’.

VSOA Politie is bijzonder tevreden met de initiatieven van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om het geweld tegen agenten aan te pakken. Dat laat de vakbond donderdagavond weten.

“De minister van Justitie heeft een (eerder door de VSOA gevraagd, nvdr) sterk signaal gegeven door een circulaire aan te kondigen en zelfs te spreken over een nultolerantie voor elke gewelddaad tegen politie”, zo klinkt het in een persbericht. “Ook minister Jambon steunt de politiemensen volmondig en neemt maatregelen waardoor slachtoffers van geweld tegen politie binnenkort alle ziektekosten terugbetaald krijgen. In de huidige regeling is de politieman/vrouw slechts minimum minimorum verzekerd. Tot op heden bleven de supplementen die de RIZIV-tarieven overstijgen ten laste van het slachtoffer. Daar komt dus nu verandering in”.

“We rekenen er dan ook op dat er een snelle en concrete uitvoering komt van deze initiatieven”, besluit de politievakbond.

Partner Content