'Minister Geens bereid tekst en uitleg te geven in Kamer over Arco' (Patrick Dewael)

06/07/14 om 14:52 - Bijgewerkt om 15:14

Minister Koen Geens (CD&V) verzet zich tegen de beslissing van de Europese Commissie dat de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten onwettig is. Volgens kersvers Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) is de minister bereid om in de Kamer tekst en uitleg te komen geven over dit dossier.

'Minister Geens bereid tekst en uitleg te geven in Kamer over Arco' (Patrick Dewael)

© Belga

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) is bereid om in de Kamer tekst en uitleg te komen geven over het Arco-dossier. Dat heeft Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) gezegd in het VTM NIEUWS.

De Europese Commissie trok afgelopen week een streep door de financiële garantieregeling die de toenmalige federale regering in 2011 uitwerkte voor de Arco-coöperanten. Die regeling gaat in tegen de staatssteunregels, zo verluidde.

Minister van Financiën Geens verklaarde dat hij naar het Europees Hof wil stappen met een beroep tot vernietiging. "Het zou goed zijn dat de minister na zijn publieke verklaringen tekst en uitleg komt geven in het parlement, " zegt parlementsvoorzitter Dewael zondag. "De parlementsleden kunnen dan vragen stellen over het standpunt van de regering en eventuele procedurele stappen."

Volgens Dewael gaat het om een belangrijk dossier met "heel verstrekkende budgettaire gevolgen". Hij had daarover vrijdag alvast een contact met de minister, die bereid is om op die vraag in te gaan. Daarvoor moeten wel eerste de nieuwe commissies in de Kamer geïnstalleerd worden. Dat gebeurt in principe nog voor het zomerreces.

Open VLD in Vlaamse regering

Daarnaast beklemtoont Dewael dat Open VLD duidelijk heeft gekozen voor "alles of niets". De partij wil in de Vlaamse en in de federale regering zitten. "Het land heeft een regering en een economische groei nodig. En daar hebben wij een programma voor, maar dat is een en ondeelbaar. We willen een samenwerkingsfederalisme".

Volgens aftredend Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) gaan de onderhandelingen met N-VA goed. "Ik zie niet in waarom een derde partner in de regering nodig is," zegt Peeters. Dewael weet dat het mathematisch niet noodzakelijk is, maar nuanceert toch. "We hebben goede ingrediënten in ons programma. Ons voorstel is: laat ons op alle niveaus inzetten om kwesties zoals de belastinghervorming aan te pakken," zegt Dewael. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners