Minister Bourgeois benoemt drie burgemeesters in faciliteitengemeenten niet

© Belga

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) benoemt de Franstalige kandidaat-burgemeesters van de faciliteitengemeenten Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek niet.

Volgens N-VA-minister Geert Bourgeois leven de drie kandidaat-burgemeesters de taalwetgeving niet na of weigeren de taalwetgeving te erkennen, zegt Bourgeois. Hij schorst ook twee waarnemende burgemeesters voor drie maanden omdat ze Franstalige oproepingsbrieven hebben verstuurd.

In Linkebeek was FDF-Kamerlid Damien Thiéry voorgedragen als burgemeester. Hij werd in de vorige legislatuur al driemaal voorgedragen, maar telkens weigerde de bevoegde Vlaamse minister hem te benoemen wegens inbreuken op de taalwetgeving. Volgens Bourgeois gaf de gouverneur geen gunstig advies voor de nieuwe voordracht.

Een gelijkaardig verhaal in Kraainem. Daar droeg de meerderheid Véronique Caprasse voor. Ook tijdens de vorige bestuursperiode was zij al eens voorgedragen en niet benoemd omdat ze had aangegeven de taalwetgeving, zoals de Vlaamse overheid die ziet, niet na te leven. Ook zij kreeg van de gouverneur geen gunstig advies.

Wel goedkeuring in Sint-Genesius-Rode
Zelfde situatie in Wezembeek-Oppem. Daar is François Van Hoobrouck d’Aspre voorgedragen. Ook hij is in de vorige legislatuur niet benoemd wegens inbreuken op de taalwetgeving en wordt nu ook niet benoemd bij gebrek aan een gunstig advies van de gouverneur.

In Sint-Genesius-Rode is Pierre Rolin dan weer wel benoemd. Hij heeft tijdens een gesprek met de gouverneur aangegeven dat hij de taalwetgeving wil respecteren en doen naleven en kreeg een positief advies.

Minister Bourgeois besliste ook om de waarnemende burgemeesters van Kraainem en Wezembeek-Oppem, Arnold d’Oreye de Lantremange en François Van Hoobrouck d’Aspre, voor drie maanden te schorsen. Ze krijgen die tuchtsanctie omdat ze “persoonlijk betrokken” waren bij het verzenden van Franstalige oproepingsbrieven in hun gemeente. Ze “hebben hiermee wetens en willens manifest strijdig met de taalwetgeving gehandeld”, zegt de minister.

Burgemeester wil naar Europa stappen
Thiéry, de niet-benoemde burgemeester van Linkebeek, is bereid om naar Europa te stappen als dat nodig is om zijn benoeming af te dwingen. “Een minister beslist hier over het lot van een burgemeester die wordt gesteund door dertien van de veertien gemeenteraadsleden en die werd verkozen door 40 procent van de bevolking”, klaagt Thiéry aan. “De communautaire vrede die werd beloofd door de ondertekenaars van het BHV-akkoord tekent niet present.”

“Flagrante ontkenning van de democratie”
MR-voorzitter noemt de beslissing van Bourgeois “Een flagrante ontkenning van de democratie en een provocatie van de N-VA.”

MR hoopt dat de nieuwe procedure voor de Raad van State een uitweg biedt uit het “diktat van de N-VA”. In het Vlinderakkoord dat acht partijen eind 2011 sloten, werd de beroepsprocedure voor de Raad van State immers gewijzigd. Als de Vlaamse regering weigert een kandidaat-burgemeester in één van de faciliteitengemeenten te benoemen, moet de tweetalige kamer van de Raad van State zich hierover uitspreken.

Doet die kamer de weigeringsbeslissing teniet, dan is de
burgemeester definitief benoemd. Als ze de weigeringsbeslissing bevestigt, heeft de gemeenteraad dertig dagen om een nieuwe kandidaat voor te dragen.

Ook Benoit Lutgen, voorzitter van de cdH, spreekt in verband met de niet-benoeming van drie burgemeesters in de faciliteitengemeenten van “een ontkenning van de democratie en het niet-respecteren van de verkiezingsuitslag van oktober 2012”.

Lutgen herinnerde eraan dat de institutionele akkoorden de mogelijkheid voorzien om beroep aan te tekenen bij de Raad van State tegen de beslissing van de Vlaamse regering. Hij hoopt dat met dit beroep “de democratie kan hersteld worden.” (Belga/EA/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content