Minimumlevering aardgas tijdens de winter

24/09/10 om 20:21 - Bijgewerkt om 20:21

De Vlaamse regering heeft dat beslist na de melding dat 14.000 gezinnen tijdens de winter zonder aardgas dreigden te vallen.

Gezinnen die hun aardgas niet meer kunnen betalen, zullen vanaf deze winter een beroep kunnen doen op een minimumlevering. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist.

Volgens minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) en minister van Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) dreigen 14.000 gezinnen tijdens de winter zonder gas te vallen.

Voor elektriciteit bestaat al een dergelijke minimumlevering. Daarbij krijgen mensen net voldoende elektriciteit om aan de basisbehoeften te voldoen.

Rol voor OCMW's

Voor de regeling inzake aardgas wordt een beroep gedaan op de OCMW's, die er door de distributienetbeheerders van worden verwittigd dat gezinnen zonder gas dreigen te vallen.

De OCMW's zullen dan een sociaal onderzoek uitvoeren om na te gaan of er sprake is van betalingsproblemen. Afhankelijk van het type woning en de gezinssamenstelling zal een minimumhoeveelheid aardgas ter beschikking gesteld worden.

Het is de bedoeling dat de gezinnen zelf een deel van de kost van de minimumlevering betalen. Daarnaast kan tot 70 procent van de factuur gerecupereerd worden bij de distributienetbeheerders.
Aan de gezinnen zal ook een afbetalingsplan worden voorgesteld.

Onze partners