Minderhedenforum reageert ontstemd op hoofddoekenverbod

03/02/13 om 11:33 - Bijgewerkt om 11:33

Het Minderhedenforum reageert ontstemd op het nieuws dat het Gemeenschapsonderwijs de beslissing op het verbod van levensbeschouwelijke tekens herbevestigt. "Diversiteit buiten de schoolpoorten houden, zet elk pedagogisch project onder druk", zo klinkt het.

Minderhedenforum reageert ontstemd op hoofddoekenverbod

Voor Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum, moet leren omgaan met verschillen centraal staan in elk pedagogisch project. "Door levensbeschouwelijke tekens te bannen uit het klaslokaal, steek je diversiteit weg en dat is absurd", zo zegt ze. "Bovendien versterkt de nerveuze houding van de onderwijsnetten tegenover religieuze tekenen de polarisatie en het wantrouwen in de samenleving".

Het Minderhedenforum is het ook niet eens met de stelling van het GO! dat de gelijkheid hersteld wordt door niet meer te focussen op levensbeschouwelijke tekens. "Jongeren met tulband of hoofddoek ervaren dit zeker niet als gelijkheid. Ze krijgen net minder kansen op onderwijs volgens hun talenten en die tendens zet zich verder op de arbeidsmarkt."

"Scholen moeten in eerste instantie onderwijs geven. Als ze jongeren wil voorbereiden op het leven in de superdiverse samenleving van de 21ste eeuw, kan ze hen beter respectvol omgaan met verschillen, in plaats van identiteiten verkrampt te verbannen", zo besluit Charkaoui.

Eerder uitten ook Het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) en de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) al hun ongenoegen over het hoofddoekenverbod. (Belga/MI)

Onze partners