Minder registraties van asielzoekers in november

30/11/15 om 16:16 - Bijgewerkt om 16:16

In november registreerde de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) 4.100 asielzoekers.

Minder registraties van asielzoekers in november

© belga

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) registreerde maandag ongeveer 250 asielzoekers, wat het totaalaantal geregistreerde asielzoekers voor de maand november rond de 4.100 brengt, aldus DVZ-woordvoerster Dominique Ernould. Dat is een pak minder dan in oktober (4.760) of september (5.512), ondanks de grote toestroom van hoofdzakelijk Afghaanse asielzoekers in de afgelopen weken.

Dreigingsniveau

Na een kalmere periode midden oktober maakten de DVZ en hulporganisaties zoals Dokters van de Wereld begin november opnieuw melding van een verhoogde instroom van asielzoekers. Om verschillende redenen vertaalde het grote aantal nieuwkomers zich niet in meer registraties.

Op 2 en 11 november was de DVZ gesloten, net als op 23 november door dreigingsniveau 4. Daarnaast beperkte de dienst op verschillende dagen bewust het aantal registraties tot 150 of 200, omdat er niet meteen plaats was in de centra van Fedasil.

Gastgezinnen

Momenteel wachten naar schatting meer dan 2.000 mensen op een afspraak bij de DVZ. Een kleine helft verblijft in het WTC-gebouw, de anderen komen via privé-initiatieven van hulporganisaties terecht bij gastgezinnen, in kerken of andere zalen.

Maandag deelde de DVZ 289 oproepingsbrieven uit; 92 asielzoekers mogen zich aandienen op 16 december, 180 op 17 december en 17 op 18 december. De DVZ ontkent dat asielzoekers die zich op de juiste dag komen aandienen met een oproepingsbrief, geweigerd worden. 'Zij mogen als eerste binnen, gevolgd door de meest kwetsbare gevallen, zoals vrouwen met kinderen, zieken en ouderen', benadrukt de woordvoerster. Van de 150 asielzoekers die een oproepingsbrief hadden gekregen voor maandag, dienden er zich 122 aan. (Belga/AVE)

Onze partners