Minder ervaringsbewijzen uitgereikt

Het afgelopen jaar heeft de overheid 826 certificaten voor verworven competenties buiten het onderwijs uitgereikt. Meer dan in 2011, maar minder dan in 2010 en 2009.

Het afgelopen jaar heeft de overheid 826 ervaringsbewijzen uitgereikt. Dat zijn er meer dan de 799 van 2011, maar in 2010 (886) en 2009 (990) werden er meer certificaten voor verworven competenties buiten het onderwijs uitgereikt. Dat bericht Metro, op basis van cijfers van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

In zes jaar tijd zijn 4.232 bewijzen uitgereikt, aldus nog de krant. Sinds de officiële start in 2007 zijn de ervaringsbewijzen voor begeleider buitenschoolse opvang (723) heftruckchauffeur (659) en callcenteroperator (391) het meest populair. Momenteel is het mogelijk voor 53 beroepen zonder diploma toch een bewijs van je ervaring te krijgen.

Robrecht Bothuyne, Vlaams parlementslid voor CD&V, vindt de cijfers geen goed nieuws. Dat voor kappers, verhuizers en autobuschauffers geen ervaringsbewijzen meer worden uitgereikt, vindt hij ook geen goede zaak. “Oorspronkelijk was de Vlaamse regering zelfs van plan om meer dan honderd beroepen te betrekken. Die ambitie is duidelijk
opgeborgen”, klinkt het.

Het belang van de ervaringsbewijzen mag volgens de VDAB ook niet worden onderschat. Door dat officieel attest kunnen werknemers en werkzoekenden bepaalde opleidingen volgen, zelfs zonder het juiste diploma. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content