Minder autobestuurders bliezen positief tijdens eerste maand BOB-campagne

© BELGA

Het percentage autobestuurders dat positief heeft geblazen in de eerste maand van de BOB-campagne deze winter, van eind november tot eind december, is licht gedaald vergeleken met de campagne van (de hele) vorige winter.

De trend is merkbaar in het hele land, enkel Wallonië is een uitzondering. Toch had liefst twee derde van de positieve bestuurders meer dan 0,8 promille in het bloed.

De politie testte exact 6.086 bestuurders per dag tijdens de maand december, net iets meer dan in de hele campagne 2012-2013, toen het vorige record werd bereikt. In totaal blies 2,7 procent van de bestuurders positief. Dat is net onder het laagterecord van de vorige BOB-wintercampagne.

Meer dan twee derde van de controles vonden plaats in het grootste gewest, Vlaanderen. Daar blies 2,4 procent positief, ook een nieuw laagterecord. In Brussel blies nog 3,3 procent positief, terwijl dat 8 jaar eerder nog 12,3 procent was. Het aantal controles nam daar in diezelfde periode even spectaculair toe. Maar in Wallonië, waar een vierde van de controles gebeurt, is de trend omgekeerd: ondanks het toegenomen aantal controles dit jaar test daar nog steeds 3,5 procent positief, meer dan de 3,3 procent van de vorige campagne.

Kanttekening

Er moet wel een kanttekening geplaatst worden bij de controles. Zo vond 19 procent plaats tijdens de weekendnachten, terwijl dit een jaar eerder nog 1 procent meer was. De controles tijdens de weekendnachten waren dit jaar goed voor 44 procent van de bestuurders die tijdens de campagne positief testten.

Nog opvallend: twee derde van de bestuurders die positief testten, had goed gedronken. Exact 3.168 bestuurders hadden meer dan 0,8 promille alcohol in hun bloed. Precies 1.254 bestuurders moesten hun rijbewijs afgeven – of 27 procent van het aantal positieve bestuurders – maar dat hoeft niet per se te betekenen dat zij zwaar dronken waren. Iemands rijbewijs kan ook ingetrokken worden als hij zich in de zogenaamde alarmfase bevindt (tussen 0,5 en 0,8 promille), maar bijvoorbeeld wel gevaarlijk rijgedrag vertoont.(Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content