Minder appelen en peren door slecht weer

17/07/12 om 06:53 - Bijgewerkt om 06:53

Het ziet ernaar uit dat we het dit jaar met minder appelen en peren zullen moeten stellen. Er worden 30 procent minder appelen verwacht, en 14 procent minder peren.

Minder appelen en peren door slecht weer

© Belga

De eerste oogstramingen voor appelen en peren zijn teleurstellend, zo laat de Boerenbond weten. Boosdoeners zijn de ongunstige bloeiomstandigheden, het koude en natte weer en de vorst in april.

Ook de Pukkelpopstorm van augustus vorig jaar laat nog zijn sporen na. De hagel verwoestte niet alleen de oogst van 2011, ook de nieuwe bloembotten werden ernstig beschadigd.

De appeloogst wordt geraamd op 212 miljoen kilogram, die van de peren op 255 miljoen kilogram. De Belgische perenoogst zal voor ongeveer 90 procent bestaan uit de variëteit Conférence.

Prijs

De raming van de fruitoogst steunt op een jaarlijkse enquête bij een 150-tal fruitteeltbedrijven, verdeeld over alle Belgische provincies. Ze werd samengesteld door het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid, in samenwerking met de Boerenbond, de Belgische Fruittelersorganisatie, het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties, de veilingen en het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

Hoeveel de appelen en peren zullen kosten, is nog niet duidelijk. De prijsvorming is afhankelijk van het totale aanbod in Europa. De Europese oogstramingen worden op 3 augustus voorgesteld in Toulouse.

In België staat 15.719 hectare hardfruit, waarvan 45 procent of 7.140 hectare appelen en 55 procent of 8.579 hectare peren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners