Minder agressie tegen treinbegeleiders in 2012

19/03/13 om 05:53 - Bijgewerkt om 05:53

De treinbegeleiders zijn vorig jaar minder vaak het slachtoffer geworden van slagen en verwondingen, lichte geweldplegingen, bedreigingen en beledigingen: 1178 gevallen tegenover 1230 in 2011.

Dat is een daling met ongeveer 9 procent, melden La Libre Belgique en La Dernière Heure. De cijfers liggen wel hoger dan in 2010 (1084 gevallen van agressie).

Zeventig procent van het fysieke of verbale geweld tegen de treinbegeleiders volgt wanneer reizigers bij controle op de trein geen ticket blijken te hebben, of een verkeerd.De NMBS onderzoekt of ze kan gaan werken met een enkel boetetarief.

Meer patrouilles

De globale daling op een jaar tijd is onder andere te danken aan een stijging van het aantal veiligheidspatrouilles op de drukste lijnen, in het bijzonder de assen Charleroi-Brussel-Antwerpen en Gent-Brussel.

Treinbegeleiders krijgen ook een opleiding van twee dagen om te leren omgaan met conflicten.

Lichte geweldplegingen

"We zijn ook verheugd om te zien dat het gerecht gevallen van agressie zeer ernstig neemt", zegt Louis Maraite, woordvoerder van NMBS-Holding. "Dat is des te belangrijker omdat dergelijke feiten het treinverkeer kunnen hinderen en dus vertragingen kunnen veroorzaken."

Ondanks de globale daling, nemen sommige types agressie wel toe. Het gaat vooral over de zogenoemde lichte geweldplegingen, waar er vorig jaar 299 van werden vastgesteld, tegen 261 in 2011. (Belga/TV)

Onze partners