Minder agressie op de trein in 2013

N-VA: Deel het spoorverkeer in zes. © BELGA

In 2013 waren er op de treinen in België 1074 gevallen van agressie waarbij controleurs verbaal of fysiek werden aangevallen. Dat is een daling van 15 procent in vergelijking met twee jaar geleden.

Het valt daarbij op dat die daling niet lijkt te danken aan de camerabeveiliging, maar wel aan de extra controleurs die werden ingezet, schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Volgens Jean-Pierre Goossens, algemeen secretaris van de spoorvakbond ACOD, heeft de overheid twee jaar geleden extra veiligheidsmensen ingezet op het openbaar vervoer en dat werpt zijn vruchten af. “Van beveiligingscamera’s trekken amokmakers zich gewoon niet veel aan. Ze doen een kap over hun hoofd en slaan dan nog toe. Het zijn net extra controleurs die het verschil maken.”

Risicolijnen

Vooral slagen en verwondingen (-21 procent) en bedreigingen (-37 pct) nemen af. De verbale beledigingen nemen wel toe (+7 pct). De agressie komt er in zeven op de tien gevallen na een discussie over een ongeldig trein-ticket of als de reiziger geen ticket heeft gekocht.

De risicolijnen met de meeste agressie waren vorig jaar Gent-Brussel (94 incidenten), Antwerpen-Brussel (90) en de verbinding Brussel-Zuid-Brussel-Noord (61). (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content