Milquet vindt CGKR te laks tegen twitterracisme

14/03/13 om 04:28 - Bijgewerkt om 04:28

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet vindt dat het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) niet hard genoeg optreedt tegen racisme op Twitter.

In een brief aan directeurs Jozef De Witte en Edouard Delaruelle hekelt Milquet dat het centrum een indruk van 'straffeloosheid' creëert door te zeggen dat het niet in staat is achter individuele haatboodschappers aan te gaan, schrijft De Morgen.

Amerikaanse wetten

Aanleiding zijn de recente scheldpartijen aan het adres van Gouden Schoen-winnaar Mbokani en een Filippijnse deelneemster aan The Voice op VTM. Het CGKR zei toen dat het "niet efficiënt" is om achter individuele haatboodschappers aan te gaan. Valse profielen, gehackte accounts en de veelheid aan meningen maken het web controleren onmogelijk, klonk het.

In haar brief neemt Milquet die houding nu op de korrel. "Ik wens dat het CGKR een systeem opzet waarbij gebruikers van sociale media ongepaste boodschappen kunnen melden, een campagne om duidelijk te maken wat wel en niet kan" en wat het CGKR daaraan zal doen, schrijft de vicepremier.

Milquet wil bovendien de "garantie" dat het CGKR naar de rechtbank zal trekken om verspreiders van haatboodschappen aan te klagen, "ook al bevinden hun gegevens zich bij Twitter in San Fransisco, onderworpen aan Amerikaanse wetten."

'Cyberhate'

De Witte noemt zich in een reactie bereid tot overleg, al merkt hij ook op dat de minister het centrum niet nodig heeft om zelf op te treden. Racisme en haatboodschappen kunnen door politie en parket onderzocht worden zonder dat er een klacht is ingediend, luidt het nog. Op de website van het CGKR staat ook al jaren een meldknop voor cyberhate.

Onze partners