Milquet verbaasd over arrest over pensioenregeling politie

12/07/14 om 13:19 - Bijgewerkt om 13:19

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) reageert verbaasd op het arrest waarin het Grondwettelijk Hof de gunstigere regeling voor vervroegd pensioen van voormalige rijkswachtofficieren wordt geschrapt.

Milquet verbaasd over arrest over pensioenregeling politie

© Belga

Minister Milquet wil alles in het werk stellen om de impact van de gevolgen van het arrest zo veel mogelijk te beperken, onder meer via een verzoek tot verbetering van de tekst.

In de wet van 2012 die de pensioenhervorming voor de overheidssector regelt, vernietigde het Grondwettelijk Hof "voor de geïntegreerde politie" de preferentiële voorwaarden van de oppensioenstelling. Het Grondwettelijk Hof vindt het niet kunnen dat gewezen rijkswachtofficieren bij de pensioenhervorming hun gunstigere leeftijdsvoorwaarde voor vervroegd pensioen konden behouden, terwijl andere officieren binnen de geïntegreerde politie pas op 62 jaar met vervroegd pensioen kunnen. Volgens het kabinet-Milquet slaan de gevolgen niet enkel op ex-rijkswachtofficieren.

In een mededeling stelt Milquet dat de verschillende diensten momenteel de "mogelijke oplossingen en eventuele initiatieven" analyseren, "zowel met respect voor het arrest als voor de belangen van het geheel van het personeel van de lokale politie en de federale politie".

Vrijdagnamiddag vond al een ontmoeting met de vakbonden plaats. Het kabinet heeft hen verzekerd alles te zullen doen om de gevolgen van het arrest maximaal te beperken, onder meer via een verzoek tot verbetering van het arrest.

Minister Milquet herinnert er ook aan dat de wetgever soeverein blijft om indien nodig eventueel nieuwe bepalingen te treffen die verzoenbaar zijn met het bezwaar van het door het Grondwettelijk Hof weerhouden middel, en die tegelijkertijd stabiliteit willen creëren voor een zo groot mogelijk aantal personeelsleden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners