Milquet roept op tot radicale discretie

17/09/10 om 11:22 - Bijgewerkt om 11:22

De CDH-voorzitster doet dat na de verwijten tussen PS en N-VA. Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke wil een einde aan het geruzie.

De koninklijke bemiddelaars André Flahaut en Danny Pieters zetten hun raadplegingen van de partijvoorzitters vrijdag voort. Na de scherpe aanvaring tussen N-VA en PS roept CDH-voorzitster Joëlle Milquet op tot 'radicale discretie'.

Flahaut en Pieters zagen donderdag al Groen!-voorzitter Wouter Van Besien en Ecolo-covoorzitter Jean-Michel Javaux. Vrijdag komen CDH-voorzitster Joëlle Milquet, SP.A-voorzitster Caroline Gennez en CD&V-voorzitter Wouter Beke langs.

Voor aanvang van haar onderhoud zei Milquet nog steeds te geloven in een akkoord, ondanks de scherpe verwijten die N-VA en PS donderdagavond naar elkaar stuurden. Volgens de CDH-voorzitster moet er ook alles aan gedaan worden om een akkoord te bereiken.

Voorwaarden daarvoor zijn volgens haar 'radicale discretie', wederzijds respect, trouw aan het gegeven woord en politieke wil.

Ook interimvoorzitter Wouter Beke van CD&V pleitte vrijdag voorafgaand aan zijn ontmoeting met de bemiddelaars voor een terugkeer van de discretie. Hij vindt dat het gekibbel moet stoppen en het vertrouwen dringend hersteld. 'Iedereen weet dat de PS en de N-VA op elkaar aangewezen zijn om een volgende regering te vormen', aldus Beke.

Belediging

PS-kopstuk Rudy Demotte relativeerde de spanningen tussen zijn partij en de N-VA, maar sprak wel over een belediging van de N-VA aan het adres van de Franstaligen.

Volgens Demotte zijn de spanningen van donderdag eigen aan lange onderhandelingen waarbij de gemoederen soms verhit kunnen raken. Hij spreekt van een dramatisering en stelt vast dat men al een tijd in een dergelijk klimaat verkeert.

De minister-president stoort zich wel aan de opmerking van de N-VA dat de Franstaligen klare wijn moeten schenken of ze al dan niet bereid zijn af te stappen van het 'zakgeldfederalisme' en te evolueren naar een cultuur van financiële verantwoordelijkheid.

Onze partners