Milquet roept alle media op het woord 'allochtoon' niet meer te gebruiken

21/09/12 om 08:56 - Bijgewerkt om 08:56

Federaal minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet stuurt een brief naar de hoofdredacteurs van alle Belgische media om het initiatief van de krant De Morgen te volgen.

Milquet roept alle media op het woord 'allochtoon' niet meer te gebruiken

© Belga

Milquet nodigt alle hoofdredacteurs uit om op 16 november van de gedachten te wisselen "over de rol van de media in de perceptie van minderheden en in de racismebestrijding. Zo kunnen we praten over eventuele nieuwe initiatieven. In afwachting kan ik alleen maar de beslissing van een krant ondersteunen, om het woord 'allochtoon' niet meer te gebruiken. een initiatief dat ik zou willen aanbevelen aan alle redacties, die eveneens willen strijden tegen stereotypes en stigma's", citeert De Morgen Milquet.

Regeringscommunicatie

Open VLD-vicepremier Vincent van Quickenborne is er voorstander van om binnen de regeringscommunicatie nooit nog de woorden 'allochtoon' en 'autochtoon' te gebruiken. PS-vicepremier Laurette Onkelinx wil alle ambtenaren opdragen om de term te mijden, maar Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) tempert het enthousiasme van zijn collega's. "Ik ben er niet van overtuigd dat een ander woordgebruik iets zal veranderen aan de integratie van nieuwkomers", zegt hij in de krant.

Binnen de Vlaamse regering vindt minister van Integratie Geert Bourgeois (N-VA) goed dat het debat aandacht krijgt. "Ik gebruik al een paar jaar die begrippen niet meer".

VRT-hoofdredacteur Luc Rademakers is niet van plan om een verbod aan zijn redactie op te dringen. (Belga/TE)

Onze partners