"Milquet pleegt hold-up op PWA-kassen"

01/06/10 om 10:49 - Bijgewerkt om 10:49

Minister van Werk en CDH-voorzitster Joëlle Milquet wil beslag leggen op een stuk van de reserves van de Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen. Die PWA's pikken dat echter niet en stappen naar het Grondwettelijk Hof.

"Milquet pleegt hold-up op PWA-kassen"

© Belga

In naam van alle Vlaamse Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (PWA's) en met steun van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), die hiervoor een topadvocaat aansprak, stappen de PWA's van Vilvoorde, Gavere en Beerse naar het Grondwettelijk Hof.

Ze verzetten zich tegen wat Kamerlid Hans Bonte, tevens voorzitter van het Vilvoordse PWA, 'een hold-up' op de PWA-kassen heeft genoemd

Minister Milquet plant namelijk beslag te leggen op een stuk van de reserves van de PWA's, meer bepaald de PWA's die werken als dienstenchequebedrijven.

'Zo wil de regering 55,2 miljoen euro buit maken', zegt Bonte. 'Zonder enige vorm van overleg licht de minister de lades van die gemeentelijke vzw's.'

De meerderheidspartijen CD&V en Open VLD keurden de maatregel eind vorig jaar in het parlement goed, maar gaan er nu mee actie tegen voeren.

'Noodzakelijke buffer'De PWA's pikken het niet dat zij alleen die eenmalige bijdrage moeten neertellen, terwijl commerciële dienstenchequebedrijven buiten schot blijven.

Bovendien vormen hun reserves, legt Bonte uit, geen slapend kapitaal maar een noodzakelijke buffer om de goede werking van de gemeentelijke dienstenchequebedrijven te garanderen.

'De maatregel van Milquet dreigt heel wat PWA's in de problemen te brengen. Hun opgebouwde reserves zijn broodnodig om de stijgende loonkosten op te vangen en te zorgen voor de begeleiding van de PWA-werknemers', zegt Bonte.

'Alleen al in Halle-Vilvoorde komen hierdoor 500 banen op de helling te staan.'

Protest

Niet voor het eerst krijgt de minister van Werk het met Vlaanderen aan de stok. Het Vlaams Parlement nam in het verleden zijn toevlucht tot een belangenconflict (soms volstond het er alleen maar mee te dreigen) om Milquet tot andere inzichten te brengen. Sommige van haar beleidsinitiatieven bleken immers totaal niet aangepast aan de Vlaamse arbeidsmarkt.

Maar ditmaal is het protest breder. De 'Agences Locales pour L'emploi' uit Brussel, de thuishaven van Milquet, en Wallonië zijn van plan om zich bij de Vlaamse juridische actie aan te sluiten. Lokale besturen uit het hele land, allemaal samen tegen 'de blinde bezuinigingsmaatregel' van Milquet - 'L'union fait la force'.

(Han Renard)

Onze partners