Milquet onderzoekt 'discriminatie' door Antwerps stadsbestuur

11/02/13 om 07:32 - Bijgewerkt om 07:32

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet wil een onderzoek starten naar de bijdrage van 250 euro die de stad Antwerpen voortaan vraagt aan vreemdelingen die zich in de stad willen vestigen.

De plannen van het Antwerpse stadsbestuur om een eenmalige retributie van 250 euro te vragen aan wie zich voor het eerst inschrijft aan het vreemdelingenloket van de stad, stuiten op heel wat afkeuring. Minister van Binnenlandse Zaken wil laten onderzoeken of er geen sprake is van discriminatie, zo meldt De Standaard . Ook de Liga voor Mensenrechten gaat na of er stappen kunnen worden genomen, staat in De Morgen.

Discriminatie

Minister Milquet zegt te wachten op een officiële beslissing door de Antwerpse gemeenteraad vooraleer een analyse ten gronde te kunnen maken. Maar ze wilde toch al kwijt dat ze de prijsverhoging afkeurt. "In welke mate is er juridisch sprake van discriminatie? En kan ik vanuit mijn bevoegdheid maximumprijzen vastleggen die aan buitenlanders gevraagd kunnen worden bij hun inschrijving? Dat ga ik laten onderzoeken."

Xenofobe reflexen

Ook de Liga voor Mensenrechten stelt zich ernstige vragen bij het voornemen van Liesbeth Homans, de Antwerpse schepen voor Loketten. "Deze maatregel kan alleen maar xenofobe reflexen aanwakkeren en dat kan een stad als Antwerpen missen als kiespijn", zegt Jos Vander Velpen, voorzitter van de liga.

"Men tracht duidelijk een gracht rond Antwerpen aan te leggen om mensen van een andere afkomst te weren uit de stad". Het bestuur van de Liga voor Mensenrechten komt morgen samen en zal dan beslissen of het stappen onderneemt tegen de beslissing. Vander Velpen sluit dat alvast niet uit. (Belga/EE)

Onze partners