Milquet: niet onderhandelen op basis van wit blad

06/09/10 om 20:05 - Bijgewerkt om 20:05

Dinsdag starten de twee koninklijke bemiddelaars, André Flahaut en Danny Pieters, met hun opdracht.

CDH-voorzitster Joëlle Milquet is bereid de regeringsonderhandelingen weer op te starten op basis van de voorstellen die al op tafel lagen.

Dat heeft ze maandag gezegd. Na het mislukken van de preformatie hadden PS-politici als Laurette Onkelinx en Philippe Moureaux gezegd dat de tellers weer op nul zouden worden gezet. Als de onderhandelingen weer zouden beginnen, zou dat met andere woorden op basis van een wit blad zijn.

Maar op VTM verklaarde Milquet maandagavond dat als iedereen een akkoord wil bereiken er kan vertrokken worden van de huidige voorstellen met wat aanpassingen. 'Dat is interessant voor iedereen, ook voor de Vlamingen', zo luidde het.

Voor Milquet kan er geen sprake zijn van het einde van België of
een splitsing van het land. Ze reageerde daarmee op uitspraken van Laurette Onkelinx en Rudy Demotte tijdens het weekeinde, die intussen trouwens al fors zijn teruggeschroefd. Volgens de CDH-voorzitster komt het er in eerste instantie op aan het vertrouwen te herstellen.

Bemiddelaars aan de slag

Kamervoorzitter André Flahaut (PS) en Senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA) starten dinsdag met hun bemiddelingsopdracht. Dat hadden ze zondag bekendgemaakt.

Ze kondigden aan dat ze vanaf dinsdag de voorzitters ontvangen van de zeven partijen die in het kader van de preformatie onderhandelden over de staatshervorming. De liberale partijen Open VLD en MR worden dus voorlopig niet uitgenodigd.

Onze partners