Milquet: 'Niet gezegd dat België 4.400 Syriërs moet opvangen'

05/09/13 om 00:00 - Bijgewerkt op 06/09/13 om 11:46

Bron: Belga

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) nuanceert haar verklaringen over de opvang van Syrische vluchtelingen in België genuanceerd. 'Ik heb niet gezegd dat we 4.000 mensen zouden moeten opvangen, enkel dat we vrije plaatsen hebben.'

Milquet: 'Niet gezegd dat België 4.400 Syriërs moet opvangen'

Joëlle Milquet © BELGA

Milquet roept in Le Soir op om het debat over het Syrische conflict niet enkel te focussen op een eventuele militaire interventie, maar ook aandacht te schenken aan de humanitaire gevolgen en de vluchtelingenstroom naar de buurlanden.

"We zouden net als Zweden mensen kunnen opvangen met een tijdelijk statuut. Er zijn in België 4.400 plaatsen vrij om de kampen te ontlasten", zo citeert de krant minister Milquet.

Maar die verklaringen betekenen niet dat België alleen 4.000 vluchtelingen moet opvangen, zo verduidelijkt Milquet nu. De CDH-vicepremier heeft het over "veel kleinere aantallen".

De minister wil een Europees hulpplan met drie pijlers: de verhoging van de humanitaire hulp aan vluchtelingenkampen rondom Syrië, de verzorging van gewonden in ziekenhuizen en de tijdelijke opvang van vluchtelingen in Europa volgens een eerlijke verdeelsleutel. 'Maar ik heb niet gezegd dat we 4.000 mensen zouden moeten opvangen, enkel dat we net als andere landen vrije plaatsen hebben.'

Grote inspanning

De woordvoerster van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) merkt op dat België al een belangrijke inspanning levert. In 2011 kregen 41 Syriërs verblijfsrecht. Dat aantal steeg vorig jaar tot 480 en in de eerste acht maanden van dit jaar hebben al 895 vluchtelingen onderdak gevonden in België. Het verblijfsrecht wordt toegekend voor twee jaar en is hernieuwbaar. Duitsland en Zweden zijn veruit de grootste opvanglanden, maar met deze cijfers is België niettemin de vierde van de Europese klas.

De woordvoerster beklemtoont voorts dat er in werkelijkheid 1.800 plaatsen beschikbaar zijn in de open centra en via de gemeenten. 'Maar wij zijn helemaal niet akkoord om nu te zeggen dat die voor Syrië zijn'. Ze benadrukt dat de kwestie moet beslist worden in de regering, in het kader van een gecoördineerd plan met de Europese Unie en het VN-Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen.

Milquet wil Di Rupo II

Ook wat het nieuwe politieke jaar betreft, is Milquet combattief. Net zoals Didier Reynders (MR) is Milquet gewonnen voor Di Rupo II. "We beginnen beetje bij beetje de strijd tegen het nationalisme, tegen de communautaire crisis en de economische crisis te winnen." Ze ziet meteen een mogelijk project voor 2025. "We meten nu een visie voor de toekomst uitwerken. Deze coalitie heeft de spirit en de energie om daaraan te beginnen." Milquet wil daarom nauwer gaan samenwerken met de regio's en de sociale partners.

Op korte termijn is de begroting een van de hoofdbekommernissen voor Milquet. Bovenop de 500 miljoen die de regering nog moet vinden voor 2014, "wil het cdH 200 miljoen extra voor relance." (Belga/TV/KVDA)

Onze partners