'Milquet moet probleem Syriëstrijders niet afschuiven op reissector'

23/04/13 om 10:45 - Bijgewerkt om 10:45

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet moet het probleem van Belgische Syriëstrijders niet afschuiven op de reissector, zo zegt de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus, die waarschuwt voor overdreven maatregelen.

Minderjarigen die op reis gaan, zijn niet wettelijk verplicht om daarvoor de ouderlijke toestemming te hebben. Als ze begeleid worden door een meerderjarige, zijn ze wettelijk in orde. Dat zegt de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR).

Volgens de organisatie gaat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet in de fout door de luchtvaartmaatschappijen te vragen nauw toe te zien op jongeren die reizen zonder ouderlijke toestemming. "Men moet het maatschappelijke probleem van Belgen die in Syrië gaan strijden niet afwentelen op de reis- en luchtvaartsector", aldus de VVR.

Toestemming

In het debat over de jonge Belgen die naar Syrië trekken om daar te gaan strijden, riep minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet luchtvaartmaatschappijen op er nauwer op toe te zien dat minderjarigen die naar het buitenland reizen beschikken over de toestemming van hun ouders.

Volgens de VVR gaat minister Milquet daarmee in de fout. "Een ouderlijke toestemming is geen wettelijke verplichting voor minderjarigen om op reis te mogen gaan. Niet voor Turkije (buurland van Syrië, nvdr), niet voor andere landen. Als minderjarigen begeleid worden door een meerderjarige zijn zij wettelijk in orde", aldus de VVR.

Overdreven maatregel

Volgens de organisatie zijn er wel reisorganisatoren en luchtvaartmaatschappijen die zo'n ouderlijke toestemming vragen, maar bestaat er geen wettelijke verplichting.

De VVR waarschuwt er ook voor om het probleem van de Belgische Syrië-strijders niet af te schuiven op de reis- en luchtvaartsector en ook niet op de ouders en grootouders. "Wie nu een nieuwe wettelijke verplichting wil invoeren, zal die strijders niet stoppen, maar wel tienduizenden gescheiden ouders en grootouders opzadelen met een overdreven maatregel." (Belga/EE)

Onze partners