Milquet in de leer bij Amerikaanse veiligheidsdiensten

22/04/13 om 09:23 - Bijgewerkt om 09:22

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) is drie dagen lang op bezoek bij de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Milquet in de leer bij Amerikaanse veiligheidsdiensten

© PhotoNews

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) is drie dagen lang op bezoek bij de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Ze wil er bekijken hoe de Verenigde Staten de strijd tegen terrorisme aanpakken.

Samen met Joelle Milquet (CDH) reizen ook Catherine De Bolle, de Commissaris-generaal van de federale politie en André Vandoren, directeur van het OCAD (het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse) mee. Vandoren is de coördinator van het plan in de strijd tegen het radicalisme.

De Belgische delegatie hoopt door ontmoetingen met toplui van de FBI, CIA en andere veiligheidsdiensten iets te kunnen bijleren over hun aanpak en techniek in de strijd tegen het terrorisme en het gewelddadige radicalisme.

Daarnaast spreekt Milquet met de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Janet Napolitano, en brengt ze een bezoek aan de politie van Washington.

Geen steun voor eerste voorstellen van Milquet

Om de gewelddadige radicalisering van jongeren te voorkomen, trok de minister eerder met tien voorstellen naar het kernkabinet. Milquet wil met haar maatregelen vermijden dat jihadisten naar het door een burgeroorlog verscheurde Syrië afreizen.

Maar de minister van Binnenlandse Zaken kreeg geen steun voor haar voorstellen. Volgens de topministers volstaat de antiterreurwet die twee maanden geleden nog werd aangepast.

Er komt evenmin een wetswijziging die het mogelijk maakt om van potentiële Syriëgangers de identiteitskaart af te nemen, zodat ze niet vrij kunnen reizen. Dit idee werd gelanceerd door de socialistische burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (SP.A). Maar zelfs Laurette Onkelinx (PS) en Johan Vande Lanotte (SP.A) waren geen voorstanders van dit voorstel.

Op vlak van preventie daarentegen zaten de ministers wel op één lijn. Het kernkabinet stemde in met Milquets 'preventieprogramma van gewelddadige radicalisering'. De andere voorstellen worden later besproken in verschillende werkgroepen. (AVE)

Onze partners