Milquet belooft politie extra mankracht

12/04/12 om 20:00 - Bijgewerkt om 20:00

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet wil voortaan elk jaar 1.400 nieuwe politiemensen aanwerven, of vierhonderd meer dan nu.

Milquet belooft politie extra mankracht

© Reuters

Dat kondigt ze aan, in reactie op mediaberichten over het nijpende tekort aan agenten.

Binnen de vijf maanden wil Milquet de regering een pakket maatregelen voorleggen dat het hogere aantal structurele aanwervingen moet verankeren. Milquet ontkent dat België kampt met een theoretisch tekort van 3.000 politiemensen, zoals in de media circuleert. Dat aantal vloeit voort uit de KUL-norm, ligt onder vuur en wordt momenteel herzien, aldus de minister.

Volgens Milquet blijkt uit intern onderzoek van de politie dat België een jaarlijks tekort heeft van 1.015 lokale agenten en 385 federale politiemensen. Aangezien "de vorige ministers van Binnenlandse Zaken" het globale engagement van aanwervingen echter terugschroefden tot 1.035, is er nu "een tekort van van 365 structurele eenheden per jaar".

1.435 nieuwe manschappen

Voor 2012 belooft de minister alvast 1.435 nieuwe manschappen. Tegelijk zal ze de regering een actuele stand van zaken voorleggen, inclusief een overzicht van de belangrijkste uitstroom van ervaren politiebeambten die in de toekomst met pensioen zullen gaan en niet gecompenseerd zouden worden volgens de huidige normen. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners