Kristof Clerix

De douane heeft in de haven van Antwerpen al meerdere frauduleuze zendingen met Chinese zonnepanelen onderschept. Toch vormen die nog maar het topje van de ijsberg.

Na een bikkelharde handelsoorlog tussen China en de EU bereikte voormalig Handelscommissaris Karel De Gucht (Open VLD) eind 2013 een akkoord om de dumping van Chinese zonnepanelen op de Europese markt te doen ophouden. Veel van die panelen werden tot dan in Europa aan een lagere prijs verkocht dan in China zelf.

Sindsdien heeft de Antwerpse douane echter vier gevallen ontdekt waarbij naar verluidt Chinese zonnepanelen niet rechtstreeks maar via een tussenstop in een derde land naar de EU werden geëxporteerd. Dat is illegaal wanneer China niet als oorsprongsland staat aangegeven op de aangiftedocumenten.

In maart 2014 stelde de Antwerpse douane een eerste maal vast dat een lading zonnepanelen foutief werd aangegeven. Officieel was de zending afkomstig uit Taiwan maar in werkelijkheid bleken de panelen geproduceerd in China. Vijf containers waren toen al per vrachtwagen onderweg naar de eindbestemming, maar een aantal stonden nog bij de expediteur in België, die ze op advies van de douane geblokkeerd hield. De douane vorderde achteraf 410.000 euro in.

‘In een andere zaak, die dateert van juli 2014, blokkeerde de douane in de Antwerpse haven vijftien containers met in totaal zo’n 9500 zonnepanelen’, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. ‘Officieel waren ze afkomstig uit Japan, maar dankzij een tip uit Nederland merkten we dat er iets mis was met de lading. De panelen, in werkelijkheid geproduceerd in China, bleven geblokkeerd tot in februari 2015. Toen werd de lading vrijgegeven na het betalen van een borg van 830.000 euro voor ontdoken antidumpingrechten.’

Kort daarna was het opnieuw prijs: op basis van informatie van het Europees antifraudebureau OLAF blokkeerde de douane in oktober 2014 vijftien containers met zonnepanelen, ingevoerd vanuit Taiwan. Ze maakten deel uit van een grotere lading van 71 containers, goed voor 50.000 stuks. Adyns: ‘Als inderdaad blijkt dat die allemaal van Chinese makelij zijn, gaat het over een verschuldigd bedrag van 4,3 miljoen euro. Vier containers staan momenteel nog geblokkeerd in de magazijnen van de expediteur. De andere elf werden inmiddels vrijgegeven na borgstelling voor de ontdoken belastingen.’

Ook de vierde case dateert van 2014, toen veertien containers met Chinese zonnepanelen de haven werden ingevoerd vanuit Maleisië. Adyns: ‘In die zaak is 650.000 euro betaald.’

Volgens de douane vormen de vier gevallen van vermeende dumpingfraude slechts ‘het topje van de ijsberg’. Jaarlijks passeren immers meer dan negen miljoen containers door de haven van Antwerpen. Adyns: ‘Niemand weet hoe groot de ijsberg precies is. Voor onze onderzoeken naar ontdoken antidumpingrechten zijn we afhankelijk van onze eigen controles en van informatie van OLAF. Dat tracht bewijzen van fraude te vergaren in de landen van verzending.’

Zonnepanelen zijn overigens niet het enige product waarmee fraude gepleegd wordt. Momenteel loopt er een onderzoek naar fietsenonderdelen die niet correct aangegeven zouden zijn. Daar zou het gaan om zeven miljoen euro aan onbetaalde taksen.

Kristof Clerix

Op amper vier ladingen zou in totaal voor ruim 6 miljoen euro aan taksen zijn ontdoken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content