'Miljoen klanten betalen te veel voor elektriciteit'

11/02/15 om 05:58 - Bijgewerkt om 05:58

Verschillende leveranciers rekenen méér kosten door voor groene stroom dan dat ze er zelf voor neertellen. Daardoor betaalt een miljoen klanten te veel. Dat zegt CD&V-energiespecialist Robrecht Bothuyne.

'Miljoen klanten betalen te veel voor elektriciteit'

Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) © BELGA

Robrecht Bothuyne doet de uitspraken in Het Laatste Nieuws.

Energieleveranciers zijn verplicht om jaarlijks een bepaald aantal certificaten voor groene stroom en voor warmtekracht in te dienen bij de VREG. Die certificaten produceren de leveranciers zelf of kopen ze aan bij bijvoorbeeld eigenaars van zonnepanelen. De kostprijs rekenen leveranciers door aan hun klanten. "Maar het is uiteraard niet de bedoeling dat hier winst op gemaakt wordt", aldus Bothuyne.

20 euro per jaar

De VREG maakte voor 2013 een rapport over de certificaten die door elektriciteitsleveranciers werden ingediend. "Uit die gegevens kun je berekenen dat alle leveranciers samen 21 miljoen euro te veel aanrekenen", zegt Bothuyne. Vooral EDF Luminus, Eni, Lampiris en Essent rekenen een stuk meer door aan hun 1 miljoen klanten. Klanten van EDF Luminus betalen volgens Het Laatste Nieuws ruim 20 euro te veel aan kosten voor groene stroom. Electrabel, Ecopower en Wase Wind rekenen wel correct de groene certificaten door.

Bothuyne dringt erop aan dat Vlaams minister van Energie Turtelboom samen met de VREG een oplossing uitdoktert. Maar die zeggen niet bevoegd te zijn. Zegt Turtelboom in de krant: "Dit kan niet, en dit mag niet".

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners