'Mijn boek zal prins Filip populairder maken' (Frédéric Deborsu)

23/10/12 om 12:24 - Bijgewerkt om 12:24

In zijn omstreden boek 'Koningskwesties' geeft RTBF-journalist Frédéric Deborsu antwoorden op de vraag 'waarom iedereen twijfelt aan het kunnen van onze 52-jarige kroonprins'.

'Mijn boek zal prins Filip populairder maken' (Frédéric Deborsu)

© Belga

Volgens Deborsu is het tijdstip waarop prins Filip koning wordt afhankelijk van de gezondheid van zijn vader, maar volgens Deborsu kan dit al in 2013. "Prins Filip zal zeker koning worden", aldus Deborsu.

Liefdeloos huwelijk

Het uitgangspunt voor "Koningskwesties" is de vraag "waarom iedereen twijfelt aan het kunnen van onze 52-jarige kroonprins".

Om een antwoord te krijgen op die vraag, ondervroeg Deborsu talloze, vaak anonieme, getuigen en kwam tot de vaststelling dat er heel wat factoren meespelen, maar dat vooral het gebrek aan vertrouwen van zijn familie, en van koning Albert II, een doorslaggevende rol hebben gespeeld.

Uit een interview dat zijn broer, journalist Christophe Deborsu, in 1994 had met onze vorst, leidt de auteur af dat die een zware druk op de kroonprins zette om te trouwen, want "anders kon hij geen koning worden." Dit leidde volgens Deborsu tot een liefdeloos huwelijk met prinses Mathilde en kinderen die, een hypothese, aldus de auteur, mogelijk verwekt zijn via IVF. Doorslaggevend bewijs voor deze feiten legt Deborsu echter niet voor.

Intense relatie met graaf

Filip zou volgens Deborsu ook geleden hebben onder de afwezigheid van zijn ouders tijdens zijn jeugd. In zijn vriend graaf Thomas de Marchant et d'Ansembourg vond de prins een "vaderfiguur". "Filip had volgens verschillende getuigen meer dan een intense relatie met de graaf, iets wat die zelf ontkent." Die relatie bekoelde later en de graaf was voor het huwelijk van Filip en Mathilde enkel uitgenodigd op de receptie.

Maar ook andere factoren zouden de druk op Filip hebben opgevoerd: de slechte relatie met zijn broer en zus, de gebrekkige communicatie tussen de koninklijke familie onderling en de begunstigende behandeling die hij vaak kreeg. Ook het gebrek aan vertrouwen vanuit de politieke wereld speelde een rol, aldus Deborsu.

Hoewel Deborsu voor zijn beweringen geen bewijs zwart of wit heeft, is hij zeker van zijn zaak. "Het gaat om ernstig journalistiek werk en ik kan elk feit staven met minstens drie getuigenissen, onafhankelijk van elkaar. Voor sommige feiten heb ik zelfs tien getuigen."

Sterk genoeg

Toch zal Filip zeker koning worden, zegt hij. "Hij is sterk genoeg, heeft veel geleerd en heeft een goede vrouw." Wanneer hij koning wordt, is afhankelijk van de gezondheid van zijn vader. "Filip zou de volgende regering al kunnen begeleiden en zelfs in 2013 al koning worden."

Daar zijn volgens de auteur echter voorwaarden aan verbonden. Zo moet de prins een modernere entourage zoeken: "mensen uit het echte leven, een beetje show". Andere voorwaarde is dat hij nadrukkelijker de steun krijgt van koning Albert II. "Als hij iets fout doet, steunt zijn vader hem nooit. Hij zou hem op een piëdestal moeten zetten, hem voorbereiden op het koningschap zou hem vleugels geven."

"Dit is geen boek om de prins te destabiliseren", zegt Deborsu. "Het bevat veel positieve punten. Volgens mij zal het de prins populairder maken en zal hij hier sterker uitkomen." (Belga/TE)

Onze partners