'Migratiebeleid heeft gefaald, maar kentering ten goede is ingezet'

23/03/15 om 12:51 - Bijgewerkt om 13:47

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) ontkent dat zijn uitspraken van zaterdag over een "gefaald migratiebeleid en integratiebeleid", dat aan de basis zou liggen van de huidige problemen rond radicalisering en Syriëstrijders, ook een kritiek vormden op de vorige en huidige Vlaamse regering, waar N-VA deel van uitmaakt.

'Migratiebeleid heeft gefaald, maar kentering ten goede is ingezet'

Bart De Wever (N-VA) © Belga

Die regeringen hebben immers "een kentering ten goede ingezet", vindt De Wever. Ook de huidige federale regering heeft volgens de N-VA-voorzitter "het migratiebeleid intussen omgegooid in de juiste richting".

Tijdens de voorstelling van '#Radicalisme, #Extremisme, #Terrorisme', het nieuwe essay van Bilal Benyaich, was Antwerps burgemeester en voorzitter van N-VA Bart De Wever scherp voor het vroegere integratiebeleid.

Vandaag reageerden het Gelijkekansencentrum en het Minderhedenforum tevreden op de uitspraken van De Wever. Ze vinden het wel opvallend dat er ook kritiek van N-VA komt op het integratiebeleid: 'N-VA zit al 11 jaar in bestuur.'

Syriëstrijders

Volgens De Wever ging het dus niet om een uithaal naar de vorige Vlaamse regering. De Wever blijft er wel bij dat "het migratiebeleid van de laatste 40 jaar zonder meer heeft gefaald, omdat het de facto een opengrenzenbeleid was". Daar dragen we nu de gevolgen van, vindt hij.

"Dat Vlaanderen buitenproportioneel veel Syriëstrijders telt is zo'n gevolg, net als de discussie rond racisme en discriminatie waar we in Vlaanderen zo mee worstelen", aldus De Wever. Die discriminatie bestrijden door middel van een "eenzijdig repressieve aanpak" vindt hij echter nog steeds geen goed idee.

'Geen uithaal naar Vandeurzen'

De vorige en huidige Vlaamse ministers hebben volgens De Wever wel goed werk geleverd. "De N-VA-ministers van Inburgering voerden en voeren een integratiebeleid dat gebaseerd is op inclusief burgerschap", stelt hij. "De focus ligt op wat mensen verbindt, de Nederlandse taal bijvoorbeeld, en rechten gaan gepaard met plichten."

De Wever ontkent tevens dat zijn uitspraken een uithaal waren naar Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), maar stelt naar eigen zeggen alleen vast dat "problemen binnen de gezinnen van geradicaliseerde jongeren niet of veel te laat werden gesignaleerd". (Belga)

Lees meer over:

Onze partners